News Flash:

La 1 octombrie intra in vigoare a doua etapa de crestere a accizelor la carburanti. Preturile au trecut de 5 lei/litru

1 Octombrie 2017
794 Vizualizari | 0 Comentarii
benzina
Ziua de 1 octombrie a fost stabilita ca al doilea termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorina si benzina, termenul anterior fiind 15 septembrie. Din momentul anuntarii pana in prezent, preturile carburantilor au crescut la pompa cu pana la un leu, depasind pragul de 5 lei/litru.
In sedinta din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanta de modificare a Codului Fiscal si majorarea accizelor pentru benzina si motorina gradual, in doua etape: cu 0,16 lei/litru, incepand cu 15 septembrie 2017, si cu inca 0,16 lei/litru, incepand cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile pana in anul 2022, inclusiv.
De atunci, transportatorii profesionisti, care sunt si cei mai mari consumatori de carburanti, au amenintat cu proteste si au avertizat ca vor alimenta dinafara tarii daca nu li se va restitui o parte din acciza. „In lipsa dialogului constructiv si la presiunea absolut fireasca a firmelor de transport, probabil doar prin ample manifestari publice se pot rezolva aceste situatii, iar transportatorii sunt oricand gata sa reinceapa actiunile de protest in toata tara, dupa modelul celor organizate in 2016 din cauza tarifelor RCA”, au avertizat patronatele de profil.
In replica, Guvernul le-a promis transportatorilor ca preturile nu vor creste si ca, in caz contrar, se va relua programul de returnare a supraaccizei.
Ministerul Finantelor sustine, in Nota de fundamentare a normativului de modificare a Codului Fiscal, ca nivelurile actuale ale accizelor practicate in Romania „sunt foarte aproape de limita minima prevazuta de legislatia Uniunii Europene”.
La benzina fara plumb, acciza urmeaza sa creasca in total, in cele doua etape (15 septembrie si 1 octombrie), de la 2.151,13 lei/tona, respectiv 1.656,36 lei/1000 litri la 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1000 litri. La motorina, acciza urmeaza sa creasca de la 1.796,53 lei/tona, respectiv 1.518,04 lei/1000 litri la 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1000 litri.
In aceste conditii, transportatorii estimeaza ca, pentru un camion, o singura alimentare reprezinta un efort financiar suplimentar de 450 de lei.
Pe de alta parte insa, comisia de Buget-Finante din Senat, intrunita marti, a avizat negativ ordonanta de Guvern prin care au fost majorate accizele la carburanti, urmand ca Guvernul sa opreasca efectele acesteia in piata. „In legatura cu efectele acestei respingeri, va trebui sa asteptam si votul plenului, si apoi votul Camerei Deputatilor - s-ar putea ca ordonanta sa treaca, totusi. In eventualitatea ca nu va trece, ii revine Guvernului sarcina de a atenua efectele Ordonantei”, a declarat presedintele Comisiei, Eugen Teodorovici.
In replica, presedintele PSD Liviu Dragnea a spus ca functia de presedinte al Comisiei de Buget-Finante din Senat poate sa-l „tulbure” pe Eugen Teodorovici. „Eu cred ca la domnul Teodorovici este o alta problema. Dumnealui a venit asta primavara si mi-a zis ca ar vrea sa fie presedintele comisiei economice. Am rugat colegii din Senat sa il sustina ca presedinte, probabil din cauza acestei functii are aceste atitudini. Adica e o functie care poate sa-l tulbure foarte mult, la asta ma refeream”, a spus Dragnea. El a aratat ca votul dat de Comisia de Buget-Finante impotriva Ordonantei va fi discutat la CExN de la Sucevita si la grupurile parlamentare ale PSD de saptamana viitoare. „In legatura cu votul Comisiei de Buget-Finante o sa avem o discutie si in CExN de la sfarsitul acestei saptamani si saptamana viitoare in grupuri pentru ca trebuie sa facem un efort sa ne aducem toti aminte ca aceasta majoritate parlamentara este constituita ca sa sustina un Guvern, nu sa-l blocheze”, a spus Dragnea.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006851 (s)