News Flash:

ATENTAT la bucunarele romanilor! SCUMPIRI in lant: De la 1 octombrie creste pretul la gaze, carburanti, curent electric si alte produse din topul inflatiei

1 Octombrie 2017
769 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit 1
Gazele se scumpesc de astazi cu 6%, factura urmand sa fie mai mare cu aproximativ 4 lei la o gospodarie medie, tarifele la electricitate urca cu 0,030 lei/MWh, iar la carburanti pretul creste din cauza majorarii accizelor, lansand in cascada scumpirilor produse cu cele mai mari ponderi in inflatie.
Scumpirea gazelor si a energiei electrice a fost anuntata saptamana trecuta de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), iar scumpirea carburantilor era asteptata inca din 30 august, cand Guvernul a adoptat o ordonanta care prevede majorarea accizelor in doua etape, la 15 septembrie si la 1 octombrie. In prima etapa, pretul carburantilor – motorina si benzina – a trecut pragul de 5 lei/litru, de la 4,1-4,3 lei/litru in perioada anterioara.
Si gazul petrolier lichefiat (GPL), utilizat cel mai mult de taximetre, a urcat de la 2,2 la 2,7 lei/litru, iar unele companii de taxi din Bucuresti, care percepeau tarife de 1,39 lei/kilometru, si-au anuntat recent intentia de a mari aceste tarife la 1,65-1,69 lei/kilometru, din 1 octombrie.
Ca urmare a scumpirii combustibililor, sunt de asteptat si scumpiri la produsele la care acestia au ponderi mari in costul de productie/transport. Alimentele, in general, au ponderi mari in costuri cu transportul, iar la paine se adauga si influenta gazelor utilizate in cuptoare.
Produsele din grupa energetica (gaze, curent, termoficare) insumeaza 10% din ponderea cosului de produse si servicii pe care se calculeaza inflatia, iar painea are o pondere de 5%. In primele opt luni din 2017, aceste produse s-au scumpit cel mai mult, cu peste 4%, urcand media nationala – inflatia – la 0,5%. Analistii avertizeaza ca inflatia ar putea depasi cota de 3% inca din primul trimestru al anului viitor, avand in vedere influenta de tip „cascada” a preturilor la energie si carburanti in evolutia preturilor la celelalte preturi din cosul de consum al populatiei.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006084 (s)