News Flash:

JO Soci 2014: Astazi incepe oficial a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna

7 Februarie 2014
1190 Vizualizari | 0 Comentarii
soci
Ediția a XXII-a a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia) va fi inaugurată oficial vineri 7 februarie, odată cu ceremonia de deschidere, care va avea loc de la ora 18,00, ora României (20,00 ora locală), și la care și-au anunțat prezența șefi de stat și de guvern din 44 de țări. Peste 3.000 de sportivi și tot atâția oficiali, din circa 90 de țări, vor lua parte până pe 23 februarie la Jocuri, cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro), și la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. Startul competițiilor s-a dat, însă, de joi.

România a participat la aproape toate edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepție făcând prima ediție, din 1924, și cea din 1960. La competiția din 1968, de la Grenoble (Franța), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă.

La JO de la Soci, unde sunt așteptați și 13.000 de ziariști, sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus față de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competițiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balșoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fișt (ceremoniile de deschidere și închidere), Șaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiția de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard și un iepure.

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă, potrivit estimărilor organizatorilor, dar nu toate biletele de intrare și-au găsit cumpărătorii până acum. Printre motive se găsesc amenințările teroriste, prețurile foarte ridicate practicate de companiile aeriene care deservesc regiunea, precum și cele propuse de hotelurile de lux, distanțele lungi dintre diferite situri, dar și dificultățile în obținerea vizei.

Circa 214 miliarde ruble (5 miliarde de euro) au fost investite în construcțiile și pregătirile pentru Jocuri, potrivit cifrelor anunțate de vice-premierul rus Dmitri Kozak. La acestea s-au adăugat toate amenajările (drumuri, căi ferate, gări etc) efectuate cu ocazia acestui eveniment, suma totală ridicându-se la 1.500 miliarde ruble (37 miliarde euro), care face ca JO de la Soci să fie cele mai scumpe din istorie.

Nu mai puțin de 14.000 de persoane au luat sau vor lua parte la ștafeta flăcării olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia până la aprinderea vasului olimpic pe 7 februarie. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal și chiar în spațiul cosmic, iar sâmbătă a ajuns și pe muntele Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.633 m). Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ștafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei). Flacăra a ajuns miercuri la Soci, fiind purtată pe șosele, în tren, cu vaporul. Ultima etapă a parcursului este prevăzută vineri seară, când va fi aprins vasul olimpic situat pe stadionul Fișt.

Statele Unite a trimis la Soci cea mai importantă delegație, 230 de sportivi. Delegația americană cuprinde 125 de bărbați și 105 femei, fiind condusă de vedetele schiului alpin, tânăra speranță Mikaela Shiffrin și veteranul Bode Miller. Rusia, țara gazdă, a anunțat o echipă de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci.

Nu mai puțin de 25.000 de voluntari au fost recrutați pentru a asigura buna desfășurare a competiției. Echipa voluntarilor este compusă din aproximativ 23.000 de ruși și 2.000 de străini, din aproape 60 de țări, iar media de vârstă a acestora este de 25 ani. Cel mai vârstnic voluntari vine din Siberia, are 75 de ani, și este un fost participant la Olimpiada de vară de la Moscova, din anul 1980.

Jocurile de la Soci vor fi probabil cele mai securizate din istoria olimpismului, aproximativ 100.000 de militari, polițiști și ofițeri de informații aflându-se la Soci, potrivit unui înalt oficial american. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va face "totul" pentru a asigura securitatea Jocurilor. În timpul Jocurilor, supravegherea se va efectua, de asemenea, din cer, cu un sistem prin satelit și zeci de drone.

Islamiștii din Caucazul rus au amenințat că vor comite atentate în timpul Jocurilor Olimpice, relansând temerile după cele două atentate sinucigașe care au avut loc la Volgograd, la finele lunii decembrie, soldate cu 34 de morți. Mai multe comitete olimpice naționale au primit recent amenințări legate de participarea lor la JO de la Soci, dar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a minimalizat pericolul.

Totodată, Vladimir Putin a asigurat că sportivii nu vor suferi de niciun fel de discriminare în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, o promisiune vizând în aparență să risipească temerile comunității internaționale Kremlinul a stârnit anul trecut reacții negative când a promulgat o lege interzicând orice "propagandă" homosexuală.

Comitetul Internațional Olimpic va aplica aplica cel mai strict program antidoping antidoping din istoria JO de iarnă cu ocazia competiției care va avea loc la Soci. Vor fi efectuate 2.453 de teste în total, dintre care 1.269 înaintea competiției, a adăugat responsabilul CIO, ceea ce reprezintă cu 14 la sută mai mult decât la ediția 2010, de la Vancouver (Canada), unde au fost efectuate 2.149 de controale.

Televiziunea Română va deveni, începând de vineri, 7 februarie, gazda sporturilor de iarnă, cu aproape 500 de ore de transmisiuni (320 de ore de transmisie pe toate cele trei canale principale — TVR 1, TVR 2 și TVR 3 — și în jur de 160 de ore pe TVR HD, unde vor putea fi văzute cele mai importante probe), preluate și online, pe TVR+.

Cei 24 de sportivi români vor concura la Soci la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie și skeleton).

Componența lotului care a făcut deplasarea duminică în Rusia este următoarea: 
SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru Barbu (slalom uriaș și slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborâre), Ania Caill (super-uriaș, slalom, combinată alpină); antrenor: Sebastian Barbu. 
SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenor: Ioan Lungociu și Daniel Borca. 

BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Puchianu; antrenori: Simon Marton și Vasile Gheorghe. 
SĂRITURI CU SCHIURILE (1): Iulian Pîtea; antrenor: Florin Spulber. 
PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper. 
SKELETON (2): Dorin Velicu, Maria Mazilu; antrenori: Florin Bucur și Marius Tomiță Ene. 
SANIE (4): Valentin Crețu (simplu masculin, ștafeta), Nicolae Radu Șovăială și Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ștafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ștafetă); antrenori: Sorina Țicu și Eugen Radu. 
BOB (8): Nicolae Istrate și Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuț Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin și Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu și Silviu Dan Scurtu (masculin). 
În 2010, la Vancouver (Canada), la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, Romania a fost reprezentată de 28 de sportivi. AGERPRES 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1024 (s) | 33 queries | Mysql time :0.046414 (s)