News Flash:

Iohannis, in discursul de Ziua Unirii Principatelor: Guvernantii au datoria de a fi mai atenti la cerintele cetatenilor

24 Ianuarie 2018
476 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in discursul sustinut cu prilejul sarbatoririi Unirii Principatelor Romane, ca “guvernantii au datoria de a fi mai atenti la cerintele cetatenilor, mai preocupati fata de consecintele pe termen lung ale deciziilor luate” si deschisi dialogului. El a mai spus ca “avem nevoie de un stat care sa fie pe masura societatii, pentru ca romanii vor o guvernare decenta si eficienta”.
„«Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare!» -  asa il indemna Mihail Kogalniceanu pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Este un indemn care si-a pastrat vie semnificatia. Astazi, cand destinul nostru european se fundamenteaza pe domnia statului de drept si pe egalitatea in fata legii, progresul Romaniei este indisolubil legat de existenta unei legislatii coerente si stabile, capabile sa sanctioneze abuzurile si necinstea. Acesta este si mesajul pe care l-au transmis la unison sutele de mii de romani care au manifestat si in 2017, si la inceputul lui 2018, pentru o tara stabila si prospera, pentru o justitie independenta si eficienta”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat ca Mica Unire s-a inscris in marile evenimente politice europene, cum ar fi “Marea Unire, regasirea cursului democratic si apartenenta la spatiul comunitar european si nord-atlantic”.

"Marile evenimente istorice se explica si prin contextul geopolitic in care s-au petrecut. Unirea Principatelor s-a inscris in marile procese politice europene, alaturi de toate celelalte realizari majore ale Romaniei moderne, precum Marea Unire, regasirea cursului democratic si apartenenta la spatiul comunitar european si nord-atlantic. Insa, atat in 1859, cat si in 1918, hotaratoare a fost constiinta unitatii nationale, impletita cu actiunea vizionara a elitelor. Mesajul peste timp al actului Unirii Principatelor, ca si al Marii Uniri, se regaseste in spiritul, in energia si in determinarea sociala de a ne urma destinul european. In aceste doua momente fundamentale ale istoriei noastre moderne, romanii au avut in frunte conducatori destoinici”, a mai spus presedintele.

Klaus Iohannis a subliniat ca, atunci cand a avut conducatori responsabili, Romania a fost un stat puternic.

“Cand au existat oameni de stat responsabili, iar aspiratiile tuturor romanilor s-au concretizat intr-un proiect comun, atunci Romania a fost un stat puternic. Cand prevaleaza ambitiile personale ale diferitilor lideri sau grupuri in detrimentul interesului national, atunci tara stagneaza sau face pasi inapoi”, a spus el.

Presedintele Iohannis a apreciat ca protestele din ultima perioada arata ca lectiile din istorie raman valabile si in prezent, iar manifestatiile pasnice arata o fata frumoasa a Romaniei. El a precizat ca guvernantii trebuie sa acorde atentie cerintelor romanilor si sa fie mai deschisi dialogului.

“Evenimentele din ultimele zile dovedesc din nou ca aceste lectii ale istoriei raman valabile si astazi. La fel ca acum un secol, spiritul natiunii este viu. Manifestatiile pasnice si democratice arata o fata frumoasa a Romaniei de astazi: o societate care stie ce vrea, care nu abdica de la principiile fondatoare ale Romaniei moderne. Guvernantii au datoria de a fi mai atenti la cerintele cetatenilor, mai preocupati fata de consecintele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschisi dialogului. Avem nevoie de un stat care sa fie pe masura societatii, pentru ca romanii vor o guvernare decenta si eficienta”, a sustinut presedintele.

”Societatea noastra isi potenteaza astazi unitatea si isi intareste coeziunea prin valorificarea diversitatii sale etnice, culturale si religioase. Plecand de la aceste trasaturi si valori, in anul Centenarului, natiunea noastra asteapta ca tara sa fie condusa de politicieni constienti de importanta misiunii lor. Din locul consfintirii Unirii Principatelor, in numele Statului care s-a nascut acum 159 de ani si s-a desavarsit la 1 decembrie 1918, va chem sa facem din Romania un stat cat mai puternic, in care drepturile si libertatile sunt respectate, iar democratia este litera de lege! Vorba imnului aniversarii de astazi, sa aratam ca Romania are o soarta demna in lume!”, si-a incheiat discursul Klaus Iohannis.


klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1492 (s) | 23 queries | Mysql time :0.020131 (s)