News Flash:

Inspectia Judiciara: Kovesi a savarsit mai multe abateri disciplinare. A fost sesizată Sectia pentru procurori a CSM

12 Ianuarie 2018
924 Vizualizari | 0 Comentarii
Codruta Kovesi

Procurorul sef al DNA a fost cercetat disciplinar de Inspectia Judiciara, inspectorii constatand ca Laura Codruta Kovesi ar fi savarsit mai multe abateri disciplinare. Alaturi de ea a fost cercetat si adjunctul DNA, Marius Iacob. Inspectia a sesizat Sectia pentru procurori a CSM.
Una dintre abaterile disciplinare ale procurorului sef al DNA se refera la inregistrarile aparute in spatiul public, din timpul unei sedinte de lucru, pe data de 18 iunie 2017.

"Procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare „cu ministri”, de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii Constitutionale, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", spun inspectorii intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Kovesi a folosit "fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor".
    O alta incalcare a legii se refera la un e-mail trimis de procurorul sef, in care, spun inspectorii, "a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv „lasi”, „barfitori”, „infractori”, facand cunoscut acestora faptul ca „exista deja un cerc de suspecti” ,cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat".

De asemenea, Inspectia Judiciara precizeaza ca Laura Codruta Kovesi ar fi incalcat Regulamentul de ordine interioara al DNA, "care se refera la atributiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si prevede ca acesta : „urmareste repartizarea cauzelor sau, dupa caz, repartizeaza cauze in raport cu criterii obiective precum specializarea si pregatirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea si operativitatea solutionarii cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilitatile in exercitarea functiei”, prin desemnarea in calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate".

In ceea ce il priveste pe adjunctul DNA, procurorul Marius Iacob, acesta ar fi savarsit abaterea disciplinara prevazuta de articolul care reglementeaza „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa..” "constand in aceea ca a efectuat acte de urmarire penala fara a formula declaratie de abtinere, desi se afla, in mod vadit, in situatia de incompatibilitate prevazuta de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 si art. 66 Cod procedura penala".

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040176 (s)