News Flash:

Veste proastă pentru angajații români

Indemnizațiile de concedii medicale vor fi supuse unui impozit de 10%

11 Ianuarie 2024
175 Vizualizari | 0 Comentarii

Angajații români vor plăti un impozit de 10% din indemnizațiile de concediu medical primite în 2024. Măsura a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023.

Impozitul se va aplica pentru toate zilele libere luate în cazul bolilor obișnuite, accidentelor din afara locului de muncă, sarcinii și îngrijirii copiilor bolnavi. Bolnavii de cancer care au nevoie de zile libere vor fi, de asemenea, taxați.

Doar persoanele care au suferit accidente de muncă sau au boli profesionale vor fi scutite de impozit. Până în prezent, indemnizațiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata Casei de Asigurări Sociale de Sănătate. Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Iată câteva exemple concrete:

Un angajat care primește o indemnizație de concediu medical de 1.000 de lei va plăti un impozit de 100 de lei.
Un angajat care are o indemnizație de concediu medical de 2.000 de lei va plăti un impozit de 200 de lei.
Măsura a fost criticată de sindicatele din România, care au avertizat că va duce la o scădere a veniturilor angajaților și la o creștere a poverii fiscale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004852 (s)