News Flash:

INCREDIBIL! Localitatea din Romania in care s-a nascut un singur copil in ultimii 40 de ani

12 Iulie 2017
1129 Vizualizari | 0 Comentarii
maternitate2
Situatie alarmanta in Romania, unde numarul copiilor nou nascuti scade anual in mod constant, in 2016 inregistrandu-se cel mai dramatic si scazut numar de nasteri din 1989 incoace, mai exact 189.783. Fata de 1990, numarul nasterilor a scazut cu peste 125.000, iar ipotetic vorbind, printr-o reducere la absurd, daca acest ritm se va pastra, in 75 de ani Romania ar putea fi tara fara copii, scrie Gandul.
Scenariul nu este total nerealist, de vreme ce in tara noastra exista tot mai multe localitati in care plansetul unui bebelus nu s-a auzit de ani de zile, chiar de zeci de ani. Este cazul unei comune din Arad, de exemplu, in care in ultimii 40 de ani s-a nascut un singur copil.
In comuna Plescuta, aflata in zona de munte din estul judetului Arad, la circa 116 de kilometri de resedinta de judet, exista un caz inedit: in satul Budesti nu s-a mai nascut niciun copil de aproape patru decenii. In aceasta primavara, o familie de tineri care s-a mutat in sat s-a mutat in sat a adus pe lume primul copil cu domiciliu in Budesti din ultimii 40 de ani, scrie Gandul.
"Copiii in satul Budesti nu s-au nascut, din datele pe care le detinem, din anii 1977-1978. Cauza ar fi plecarea tinerilor la oras sau in satele de campie din zona oraselor. Urmarile sunt destul de grave: in primul rand scaderea populatiei, in al doilea rand s-au desfiintat scoala si gradinita din satul Budesti. De la un an la altul devenim o comuna cu o medie de varsta tot mai inainata si in ritmul asta in cativa ani buni o sa ajungem sub 1.000 de locuitori", a declarat primarul comunei Plescuta, Marius Viorel Groza.
Locuitorii satului sunt exlusiv persoane in varsta. Pana cand doua familii de tineri, cu o medie de varsta de 25-30 de ani, s-au mutat in sat.
"In ultimele doua luni a aparut o surpriza. Dupa multa munca, multa promovare a satului Budesti am reusit sa aducem in satul Budesti doua familii de tineri care si-au facut domiciliul pe satul Budesti, si-au cumparat doua casute. Una dintre familii a nascut o fetita care are domiciliul pe satul Budesti. Da, este primul copil dupa 39 de ani", a declarat primarul comunei Plescuta, Marius Viorel Groza.
Primarul spune ca nu a trebuit sa-i convinga pe tineri sa se mute in satul de la munte, dar recunoaste ca a fost mai greu pana i-a adus in zona. Strategia edilului-sef de a repopula zona, prin promovarea localitatii pe internet, a dat roade.
"Nu a trebuit ca sa-i convingem ca sa se mute. A fost mai greu pana i-am adus. In momentul cand i-am adus si au vazut satul Budesti, au vazut zona, au vazut cata liniste poate sa ofere o zona rurala. Au intrat in contact cu oamenii din Budesti, care sunt niste oameni deosebiti, niste oameni simpli, cu bun simt, cu frica de Dumnezeu si respect fata de oameni si s-au convins singuri ca merita sa stea in Budesti. (...) Tinerii sunt din Arad, chiar din municipiul Arad", a declarat primarul comunei Plescuta, Marius Viorel Groza.
Pana la mutarea familiilor de tineri, satul Budesti mai avea 12 locuitori cu varste de 50-60 de ani, iar in acest moment populatia a ajuns la 18 persoane. 

CITEŞTE CONTINUAREA PE GÂNDUL
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005870 (s)