News Flash:

In 45 de minute poti sa stii daca ai cancer

9 Septembrie 2017
1111 Vizualizari | 0 Comentarii
RMN
Cancerul este afectiunea cea mai detestata de omenire in acest moment. Cu toate acestea boala nu ar provoca probleme atat de mari daca ar fi depistata in faza incipienta. Marele dezavantaj este ca nu are simptome in faza incipienta. Prin urmare nu poate fi depistat in acest stadiu dect prin controale periodice. 8 milioane de persoane îsi pierd anual viata din cauza cancerului, iar una dintre cauzele acestei situatii grave este depistarea bolii în stadii avansate.

"Am remarcat o crestere a numarului de cazuri de cancer de prostata, asociat cu înaintarea în varsta. De asemenea, cancerul de plamani este si el frecvent, din cauza fumatului. Diagnosticam des si cancere de san, dar incidenta lor este constanta la acest moment. Cancerul de col uterin este în scadere gratie programelor de screening si controalelor regulate la care apeleaza femeile. Daca ne referim la Romania, în multe situatii, cancerele sunt foarte agresive pentru ca de obicei bolnavii ajung la medic atunci cand boala este deja în stadiu avansat", spune dr. Ozlem Er, specialist oncolog.


În aceste conditii, recomandarile forului mondial al sanatatii vizeaza detectarea precoce a bolii care ofera sanse maxime de vindecare. Una dintre metodele performante de depistare a tumorilor maligne este scanarea corporala completa prin RMN. Aceasta are multiple beneficii pentru orice persoana care doreste informatii precise despre starea de sanatate. Scanarea organismului nu presupune iradiere, nu doare, ofera imagini de mare acuratete ale diverselor organe si sisteme si este recomandata mai ales pacientilor care s-au confruntat cu afectiuni maligne în familie. Printr-o examinare RMN pentru întregul corp, se obtin imagini foarte detaliate, astfel încat, de multe ori, se pot observa lucruri care nu sunt evidentiate radiologic sau prin alte teste, cum ar fi o ecografie.

"În prezent, este o metoda de neînlocuit în evaluarea tumorilor maligne de os si de tesut moale pentru ca da posibilitatea medicului sa obtina date de mare rezolutie în 3 planuri diferite asupra localizarii si dimensiunii tumorii, cat si asupra proximitatii fata de structuri critice pentru vase de sange sau nervi", spune profesorul doctor Harzem Ozger.


Sedentarismul este o alta "maladie" a acestui secol, dar riscurile sale sunt enorme pentru sanatate: pe langa faptul ca provoaca boli cardiovasculare, lipsa activitatii fizice poate duce la cresterea riscului de cancer renal cu 77 la suta si al celui de vezica urinara cu 73 la suta, se arata într-un studiu recent al oncologilor americani. În aceste conditii, o scanare completa prin rezonanta magnetica este recomandata tuturor celor care stau mult pe scaun, merg doar cu masina sau fac sport extrem de rar.


Primul aparat de rezonanta magnetica a fost folosit în lume în 1980 si de atunci pana astazi, milioane de oameni au apelat la aceasta investigatie extrem de sigura. La ora actuala, dispozitivele folosesc softuri extrem de performante care permit scanarea întregului corp în doar 45 de minute, pretul unei astfel de investigatii fiind de doar cateva sute de euro.


cancerul faza incipienta simptome controale periodice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006056 (s)