News Flash:

Iesirea Greciei din zona euro ar avea efecte mai grave ca falimentul Lehman Brothers

4 Ianuarie 2015
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
O eventuala decizie a Greciei de a iesi din zona euro va avea efecte devastatoare pentru pietele financiare, iar consecintele vor fi chiar mai severe decat cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008, potrivit lui Barry Eichengreen, economist in cadrul Universitatii din California.
Prezent sambata la intalnirea anuala a Asociatiei Economice Americane, Eichengreen a declarat ca iesirea Greciei din zona euro va determina investitorii sa isi retraga depozitele din bancile din Grecia, plasamentele in actiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminand, probabil, intr-o serie de masuri stricte din partea autoritatilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relateaza MarketWatch.
Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pietele din Grecia, deoarece investitorii vor incepe sa faca speculatii in privinta urmatoarei tari care ar putea parasi zona euro.
"Pe termen scurt, iesirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat", a avertizat Eichengreen.
Economistul american estimeaza ca politicienii europeni isi vor "inghiti nodul din gat din nou" si vor face compromisurile necesare pentru a mentine Grecia in uniunea monetara.
"Desi pastrarea zonei euro in forma actuala va fi un demers costisitor, dificil si dureros pentru politicieni, destramarea acesteia va fi inca si mai costisitoare si dificila", a spus Eichengreen.
Declaratiile lui Eichengreen vin pe fondul speculatiilor privind o eventuala iesire din zona euro a Greciei. Parlamentul elen a anuntat saptamana trecuta dizolvarea sa si organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi castigate de formatiunea de extrema-stanga Syriza, care se opune continuarii masurilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca Germania este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austerite. Potrivit acesteia, guvernul german considera aproape inevitabila iesirea Greciei din zona euro daca seful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii, relateaza AFP.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006860 (s)