News Flash:

Hemangiomul hepatic. Simptome si tratament

17 August 2014
2943 Vizualizari | 0 Comentarii

Hemangioamele sunt tumori necanceroase care pot sa apara in orice organ din corp. Hemangioamele hepatice sunt un fel de "ghemuri" de vase de sange localizate in ficat, dimensiunile lor putand varia de la cativa cm la cateva zeci de cm. Femeile sunt mai predispuse si, in general, hemangioamele hepatice se gasesc la persoanele in varsta de 30-50 ani.

Descoperirea unui hemangiom hepatic este intamplatoare, cu ocazia unei ecografii sau tomografii efectuate de control sau pentru o simptomatologie care impune efectuarea explorarii respective.

Simptomele hemangiomului hepatic
Hemangioamele foarte mari pot provoca simptome, mai ales daca sunt pozitionate in apropierea altor organe. Bolnavii acuza durere, greata, sau marirea ficatului. Rareori, hemangioamele mai mari se pot rupe, cauzand dureri severe si sangerari in abdomen, care pot fi severe si pot pune viata in pericol.

Diagnostic si tratament
Prin anumite teste medicii pot spune cu precizie daca aveti hemangiom sau nu. Aceste teste speciale pot include scintigrafia (folosind o cantitate mica de substanta radioactiva pentru a identifica hemangiomul), CT scanare, sau MRI (imagistica prin rezonanta magnetica). In general, o biopsie a unui hemangioam este evitata din cauza naturii lor benigne si riscul potential de sangerare de la biopsie.

Marea majoritate a hemangioamelor hepatice nu necesita tratament. In cazul in care un hemangiom hepatic este mare, mai ales in cazul in care cauzeaza simptome, indepartarea chirurgicala este o optiune. Alte metode de tratament includ:

- embolizarea arterei ce hraneste tumora;
- ablatia cu radiofrecventa;
- iradierea ficatului;
- uneori transplant de ficat (in hemangioame foarte extinse ce impiedica buna functionare a ficatului).


hemangioamele hemangioamele hepatice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006052 (s)