News Flash:

Gheorghe Marmureanu, presedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pamantului, vorbeste despre MARELE CUTREMUR!

28 Decembrie 2016
907 Vizualizari | 0 Comentarii
cutremure21
Pentru ca un cutremur sa produca pagube in Romania, magnitudinea trebuie sa depaseasca 7,6-7,7 magnitudine, insa in viitorul apropiat nu exista riscul producerii unui asemenea seism, este de parere presedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pamantului (INFP), Gheorghe Marmureanu.
"Vrancea este periculoasa si cu probleme mari dupa 7,3 grade pe scara Richter. (...) Din punctul meu de vedere, nu este nicio problema. Nu exista riscul unui cutremur mare in viitorul apropiat. Eu am sustinut si continui sa sustin pentru ca nu mi-a aparut niciun parametru in plus care sa justifice ca acesta sa fie precursorul unui alt cutremur. (...) Pentru ca un cutremur sa produca pagube in Romania, ar trebui sa aiba peste 7,6-7,7 grade. Noi asteptam acum sa fie un cutremur foarte adanc, la peste 130 de kilometri. La adancimea asta nu poate sa se produca un cutremur foarte mare, de peste 6,7", a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Marmureanu, presedintele de onoare al INFP.
Gheorghe Marmureanu a precizat insa ca importante pentru producerea de pagube in urma unui cutremur sunt si perioada fundamentala de vibratie a cladirilor, cat si modul si terenul pe care acestea au fost construite.
"Avem o problema, ca sunt si case vechi, care au suferit doua, trei cutremure. Tot ce e construit in Romania inainte de 1977 este construit asa cum este construit. A fost si o greseala, ne-am luat dupa cutremurele americane, iar cutremurele americane sunt de un tip, adica ele nu au o perioada fundamentala mai mare de 0,4 secunde. Vrancea are o perioada fundamentala de circa o secunda – 1,8 secunde. E cu totul alt mod de actionare asupra cladirilor. O cladire cade nu numai din cauza marimii cutremurului, cade si din cauza ca perioada fundamentala de vibratie a cladirii este cumva apropiata de cea a cutremurului si atunci se intampla catastrofe. Este un lucru pe care de abia in ultimul timp am reusit sa il punem in evidenta si aceasta perioada este variabila. Este in functie de magnitudinea cutremurului, dar si de terenul pe care se afla constructia", a mai declarat Gheorghe Marmureanu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004783 (s)