News Flash:

Fostii detinuti si deportati politic, comemorati la Resita

11 Martie 2016
1406 Vizualizari | 0 Comentarii
comemorare2
La Troita din Parcul Carasana din municipiul Resita a avut comemorarea celor care si-au sacrificat viata in lupta anticomunista. 
"Falnicii nostri tineri din Caras-Severin, de la munte, de la pusta sau din Clisura Dunarii au luptat cu arma in mana sa indeparteze 'fiara rosie' care se instalase in tara noastra. Au luptat zadarnic, fiindca au pierit sub gloantele sovieticilor si comunistilor. Au luptat pentru tara, pentru neam, pentru tricolor, iar noi am venit acum sa le cinstim memoria, in ziua Mucenicilor, sa nu-i uitam niciodata. Din pacate, desi nevinovati, am suportat ororile regimului trecut. Practic, a fost o lupta a romanilor contra romani, fapte ce nu trebuie sa se mai repete niciodata', a declarat Cornelia Fetea, presedinta Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, filiala Caras-Severin. 
Potrivit presedintei AFDPR Caras-Severin, dramele prin care au trecut fostii deportati si detinuti politici sunt adevarate lectii de viata, pe care toti elevii ar trebui sa le cunoasca, pentru ca in Romania sa nu se mai intample vreodata asemenea atrocitati. 
'In anul 1951, chiar de sarbatoarea Rusaliilor, anume aleasa de regimul comunist, au fost deportati, din cele trei judete ale tarii, Caras-Severin, Timis si Mehedinti, o populatie in numar de peste 40 mii de persoane, adica, circa 13.000 de familii, din 258 de localitati, si duse in campia intinsa a Baraganului, nepopulata, unde cei stramutati au fost lasati langa niste tarusi, pentru a-si incropi cate o locuinta. A fost o tragedie a poporului roman', a afirmat istoricul Ion Grecu, din partea Muzeului Banatului Montan din Resita. 
La nivelul judetului Caras-Severin mai traiesc circa 700 de fosti detinuti politici si deportati in Baragan sau in Siberia. 
Dupa slujba de pomenire a detinutilor si deportatilor care si-au pierdut viata, au avut loc depuneri de coroane la troita ridicata in memoria acestora. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Fostilor Detinuti Politici si a Victimelor Dictaturii Comuniste din Romania, filiala Caras-Severin. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006357 (s)