News Flash:

"Fonoteca de aur" la Filarmonica Banatul din Timisoara

29 Martie 2015
1241 Vizualizari | 0 Comentarii
Filarmonica Banatul din Timisoara va avea o "fonoteca de aur" prin inregistrarea concertelor in propriul sau studio profesionist, care a fost lansat miercuri. 
Pana in prezent, inregistrarile se faceau direct pe scena, cel mai adesea noaptea, deoarece ziua era ocupata pentru repetitii, iar seara aveau loc concerte. 

Intr-un viitor foarte apropiat, toate spectacolele vor fi filmate. 
"Primele inregistrari personale cu colegii mei vor avea loc in prima decada a lunii aprilie. Avem deja si cereri din exterior prin care ni se solicita studioul pentru inregistrari. Vreau sa remarc in mod deosebit munca depusa de colegii mei din cor si orchestra pentru realizarea studioului, pentru ca s-a realizat exclusiv prin voluntariatul lor, de la dat jos tencuiala si retencuire pana la montat termopanul. Noi am platit doar materialele, in jur de 1.500 de euro", a declarat miercuri pentru AGERPRES prof. Ioan Coriolan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul. 
Principalul avantaj al studioului este ca se pot face inregistrari in orice moment al zilei. De asemenea, fiind amplasat la subsol, spatiul este ferit complet de zgomotele din exterior. 
"Pana acum, daca trecea o ambulanta, se inregistra si sirena ei", a mentionat Garboni. Pe de alta parte, spatiul poate fi si inchiriat, dar cel mai important este ca se poate lucra in liniste. 
"Vocile" instrumentelor Filarmonicii Banatul din concerte au inceput sa fie inregistrate spre fonotocare din 2006-2007, odata cu preluarea conducerii institutiei de catre Ioan Coriolan Garboni, care a inceput sa cumpere aparatura si instrumentele necesare in valoare de 30.000 de euro, de la boxe pana la microfoane. De atunci, in Arhiva Filarmonicii au ajuns peste 600 de concerte inregistrate pe harduri si CD-uri. 
"Interesul nostru este sa le tinem ca si fonoteca, nu neaparat pentru vanzare. Au fost, de-a lungul acestor ani, momente deosebite, compozitori nascuti in zona noastra si care au ajuns in strainatate, au varste venerabile, 
Gabriel Banat, fost concert maestru la New York Philarmonic, are 83 de ani si a cantat cu noi; a fost o personalitate, un mare talent, condamnat la moarte la noi, dupa razboi, a reusit sa fuga din tara. Avem concerte inregistrate cu copiii maestrului Ioan Hollender, si alti mari solisti, dirijori", a adaugat directorul Filarmonicii Banatul. 
In fiecare an, Garboni a alocat circa 10.000 de euro din banii alocati de Primaria Timisoarei pentru achizitionarea de aparatura, care a fost instalata si in Gradina de Vara Capitol (ce apartine Filarmonicii), sisteme de proiectie si alte echipamente necesare utilarii. 
De asemenea, se vor mai cumpara 20 de microfoane pentru sonorizare exterioara, trei camere pentru filmarea concertelor cu sunet direct din noile microfoane, acestea adaugandu-se reflectoarelor cu leduri colorate deja achizitionate. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006283 (s)