News Flash:

Finantarea programelor de sanatate se transfera la CNAS pana la 1 ianuarie 2015

16 Iulie 2014
1098 Vizualizari | 0 Comentarii
Termenul prin care finantarea programelor nationale de sanatate publica se trasfera in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de la Ministerul Sanatatii a fost prorogat de la 1 august 2014 la 1 ianuarie 2015, potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerului Sanatatii.
Aceasta modificare este necesara, deoarece, in prezent, procesul descentralizarii serviciilor de sanatate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS necesare pentru preluarea implementarii, coordonarii, monitorizarii si evaluarii programelor nationale de sanatate publica, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
De asemenea, efectuarea acestui transfer in timpul exercitiului bugetar al anului curent ar putea genera disfunctionalitati majore in asigurarea unui mecanism financiar functional care, pe de o parte, sa asigure inchiderea obligatiilor de plata inregistrate prin angajarea bugetului Ministerului Sanatatii, iar pe de alta parte sa asigure fondurile necesare finantarii programelor transferate.
Totodata, timpul insuficient pentru elaborarea si aplicarea unor noi hotarari ale Guvernului Romaniei si a normelor tehnice subsecvente, precum si pentru incheierea unor noi contracte de finantare a programelor nationale de sanatate cu toti funizorii de servicii medicale implicati in derularea acestora, ar putea conduce la disfunctionalitati majore in asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive si curative, cu consecinte medicale, sociale, mediatice si politice, se mai spune in nota.
Astfel, avand in vedere vacanta parlamentara, precum si legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, Ministerul Sanatatii a propus ca solutie legislativa prorogarea termenului de intrare in vigoare a prevederilor referitoare la programele nationale de sanatate din OUG nr. 2/2014 de la 1 august 2014 la 1 ianuarie 2015, perioada in care Parlamentul va analiza cererea de reexaminare si va decide in consecinta. Mediafax.ro

ministerului sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028111 (s)