News Flash:

Filmul "Taxi", de Jafar Panahi - Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2015

15 Februarie 2015
1036 Vizualizari | 0 Comentarii
"Taxi", de Jafar Panahi, a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), care a avut loc sambata seara, la Berlinale Palast, potrivit imaginilor difuzate pe site-ul oficial al evenimentului.
Potrivit site-ului imdb.com, filmul "Taxi", de regizorul iranian Jafar Panahi - care este plasat in regim de arest la domiciliu in tara sa si are interdictia de a-si exercita meseria -, prezinta o zi petrecuta de un sofer de taxi din Teheran.
Inainte de a prezenta premiul Ursul de Aur, presedintele juriului celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Berlin a spus cateva cuvinte despre Jafar Panahi.
"Limitarile ii inspira, uneori, pe cei care spun povesti sa faca o treaba mai buna, dar, uneori, acele limitari pot fi atat de sufocante incat distrug un proiect si avariaza sufletul artistului. In loc sa renunte, sa se umple de furie si frustrare, Jafar Panahi a creat o scrisoare de dragoste catre cinema. Filmul sau este plin de dragoste pentru arta sa, pentru comunitate, pentru tara sa si pentru publicul sau", a spus presedintele juriului, regizorul Darren Aronofsky.
Jafar Panahi nu a putut fi prezent la gala, insa familia sa a fost cea care a ridicat premiul Ursul de Aur pentru acesta.
Vineri, "Taxi" a fost recompensat si cu premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) pentru cel mai bun lungmetraj din competitie.
In 2013, tot la Festivalul de film de la Berlin, cineastul Jafar Panahi a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu lungmetrajul "Pardé". In 2012, cineastul a fost invitat de onoare al festivalului berlinez si, pentru ca nu a putut participa la eveniment, un scaun gol a fost adus simbolic pe scena, in timpul galei.
Jafar Panahi, recompensat in 2012 cu premiul Saharov, echivalentul european al premiului Nobel pentru pace, a fost arestat atunci cand turna un documentar despre revoltele de strada care au urmat dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, in 2009, si a primit interdictia de a face filme timp de 20 de ani. Condamnat la sase ani de inchisoare, cineastul iranian se afla pentru moment in regim de arest la domiciliu.
Jafar Panahi, recompensat cu numeroase premii la festivalurile internationale, pentru satirele sale sociale, cenzurate in Iran, este considerat in strainatate drept una dintre vocile cele mai originale din noul val al cinema-ului iranian.
Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, a mai fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", si cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, in 2006, pentru "Offside".
A fost premiat de doua ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului sectiunii Un Certain Regard 2000).
Anul trecut, premiul Ursul de Aur a fost acordat filmului "Black Coal, Thin Ice", de Yi'nan Diao. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007866 (s)