News Flash:

Festivalul Rachiei din Banatul Montan a ajuns la editia a XIV-a

20 Octombrie 2013
1529 Vizualizari | 0 Comentarii

Cea de-a XIV-a editie a Festivalului Rachiei din Banatul Montan s-a desfasurat sambata în statiunea Baile Herculane, manifestarea fiind reluata astfel dupa o întrerupere de cinci ani.

Festivalul a reunit zeci de producatori din zonele traditionale ale judetului Caras-Severin, care au prezentat mai multe tipuri de rachie, de la cea obtinuta din prune, pana la cea din mere, pere, cirese si chiar fructe de padure. A urmat apoi degustarea si jurizarea produselor, juriul fiind condus de vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni. Au fost acordate diplome de participare si diplome pentru cea mai buna licoare. Conform producatorilor, rachia este, practic, o carte de vizita a banatenilor.

'Rachia din Banatul de Munte a fost trecuta, în 2005, pe lista produselor europene. Demersurile pentru acest lucru le-am facut, atunci, în calitate de parlamentar, deoarece consider ca este un produs de baza în judetul nostru. Am tinut sa marcam acest eveniment si sa aducem si producatorii sa concureze între ei. Sunt prezente 23 de comune, cu cate unul sau doi producatori', a declarat Ghiorghioni.

Festivalul este important nu doar pentru locuitorii orasului Baile Herculane, ci si pentru întregul judet si pentru turistii aflati în aceasta perioada în statiune.

'Festivalul este si unul al bucuriei, al expozantilor de a-si arata fala banateana, prin rachia produsa de zeci de ani în unele cazuri, practic, din 1970 pana în zilele noastre. Pentru statiunea Baile Herculane este important sa avem astfel de evenimente, pentru ca turistii sa ne cunoasca asa cum suntem, si prin produsele specifice zonei si judetului Caras-Severin', a afirmat primarul orasului-statiune Baile Herculane, Nicusor Vasilescu.

Incepand de anul viitor, Primaria Baile Herculane va scoate si un calendar al evenimentelor, pentru ca turistii sa îsi aleaga perioada de venire în functie de ceea ce doresc sa vada, a spus Nicusor Vasilescu.

Vizitatorii veniti la festival si turisti din toate zonele tarii s-au aratat încantati de produsele gustate, mai ales ca producatorii de rachie au venit pregatiti si cu alte bunatati traditionale acestei zone: branza, malai, carnati sau ciuperci murate.

Manifestarea a fost organizata de Consiliul Judetean Caras-Severin si Primaria Baile Herculane.


baile herculane caras-severin nicusor vasilescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007195 (s)