News Flash:

Fertilizare in vitro: în ce constă, la ce să te aștepți după 

1 Noiembrie 2023
202 Vizualizari | 0 Comentarii
bef713eb8523bfb92a7bf6bdc07b2abb

FIV (fertilizare in vitro) este un tip de tratament pentru fertilitate în care ovulele sunt combinate cu spermatozoizii în condiții de laborator. Este o metodă folosită de persoanele care nu pot obține o sarcină pe cale naturală. FIV implică mai multe etape complexe și este o formă eficientă de tehnologie de reproducere asistată. În acest articol îți spunem care sunt etapele FIV și la ce trebuie să te aștepți după transferul embrionilor. 
  
Ce este FIV? 

Fertilizarea in vitro (FIV) este un tip de tehnologie de reproducere asistată în care sperma și un ovul sunt fertilizate în afara corpului uman. FIV este un proces complex care implică prelevarea de ovule din ovare și combinarea manuală a acestora cu spermatozoizi într-un laborator, pentru fertilizare. La câteva zile după fertilizare, ovulul fertilizat (numit embrion) este plasat în interiorul uterului. Sarcina apare atunci când acest embrion se implantează în peretele uterin. 
  
De ce se efectuează FIV? 

Persoanele aleg FIV din mai multe motive, cele mai importante fiind: problemele de infertilitate sau atunci când unul dintre parteneri are o afecțiune. Sunt și cazuri în care se apelează la FIV după ce alte metode de fertilitate au eșuat sau dacă pacienta se află la o vârstă maternă avansată. FIV poate fi, de asemenea, o opțiune de reproducere pentru cuplurile de același sex sau pentru persoanele care doresc să aibă un copil fără un partener. 
  
Așadar, FIV poate fi o opțiune dacă există probleme precum: 
•    trompe uterine blocate sau deteriorate; 
•    endometrioză; 
•    număr scăzut de spermatozoizi sau alte deficiențe ale spermei; 
•    sindromul ovarelor polichistice (SOPC) sau alte afecțiuni ovariene; 
•    fibroame uterine; 
•    probleme cu uterul; 
•    risc de transmitere a unei boli sau tulburări genetice; 
•    infertilitate inexplicabilă; 
•    folosirea unei donatoare de ovule sau a unei mame surogat. 
  
Cât durează procesul FIV? 
FIV este un proces complicat, cu multe etape. În medie, procedura poate dura între patru și șase săptămâni. Aceasta include perioada de dinaintea prelevării de ovule, când o persoană ia medicamente pentru fertilitate până când este testată pentru sarcină. 

Care sunt etapele tratamentului FIV? 
FIV are mai multe etape: 
•    administrarea de pilule contraceptive sau estrogeni: înainte de a începe tratamentul FIV, medicul poate prescrie un asemenea tratament. Scopul lui este acela de a opri dezvoltarea chisturilor ovariene și de a controla momentul menstruației. 
•    stimulare ovariană: în timpul fiecărui ciclu natural, doar un singur ovul devine suficient de matur pentru a ovula. Celelalte ovule imature se dezintegrează. În timpul FIV, pacientei i se administrează medicamente hormonale injectabile, pentru a susține maturizarea simultană și completă a mai multor ovule. 
•    monitorizarea pacientei: răspunsul ovarelor la medicamente este monitorizat prin ecografii și determinarea nivelurilor hormonale din sânge. Monitorizarea poate avea loc zilnic sau la fiecare câteva zile, pe parcursul a două săptămâni. Cele mai multe stimulări durează între opt și 14 zile. La programările de monitorizare, medicul folosește ultrasunete pentru a examina uterul și ovarele. 
•    injecția de declanșare: atunci când ovulele sunt pregătite pentru maturizarea finală (determinată de ecografie și de nivelurile hormonale), se administrează o „injecție de declanșare” pentru a finaliza maturizarea ovulelor, în vederea pregătirii pentru prelevare. Injecția trebuie administrată cu exact 36 de ore înainte de momentul programat pentru prelevare. 
•    recoltarea ovulelor: medicul utilizează o ecografie pentru a ghida un ac subțire în fiecare ovar, prin vagin. Acul este conectat la un dispozitiv de aspirație folosit pentru a extrage ovulele. Acestea sunt plasate într-un vas care conține o soluție specială care este pus apoi într-un mediu controlat. Medicamentele și sedarea ușoară sunt folosite pentru a reduce disconfortul în timpul acestei proceduri. 
•    fertilizare: după cîteva ore, embriologul va încerca să fertilizeze toate ovulele mature. Ovulele imature vor fi plasate într-un vas cu spermatozoizi și substanțe nutritive, pentru a se fertiliza ulterior. 
•    dezvoltarea embrionului: în următoarele cinci-șase zile, dezvoltarea embrionilor va fi monitorizată cu atenție. Toți embrionii adecvați pentru transfer vor fi congelați în ziua a cincea sau a șasea de la fertilizare pentru a fi utilizați pentru transferuri viitoare de embrioni. 
•    transferul de embrioni: există două tipuri de transferuri de embrioni, transferul de embrioni proaspeți și transferul de embrioni congelați. Atât transferul de embrioni proaspeți, cât și cel de embrioni congelați urmează același proces de transfer. Transferul de embrioni este o procedură simplă, care nu necesită anestezie. Se simte similar cu un examen pelvian sau cu un test Papanicolau. Embrionii sunt injectați în uter prin cateter. Procedura durează, de obicei, mai puțin de 10 minute. 
•    sarcina: sarcina se obține atunci când embrionul se implantează în mucoasa uterului. Medicul va apela la un test de sânge pentru a determina dacă există o sarcină la aproximativ 9-14 zile după transferul embrionului. 
  
Există mulți factori de luat în considerare înainte de a începe tratamentul FIV. Pentru a înțelege cât mai bine procesul FIV și la ce să te aștepți, consultă medicii specialiști de la Centrul de Fertilizare in Vitro în Clinicile MedLife
  
La ce te poți aștepta după tratamentul FIV? 

Există câteva simptome ușoare pe care le poți experimenta după transferul de embrioni: 
•    balonare și crampe ușoare; 
•    sensibilitatea sânilor din cauza nivelului ridicat de estrogen; 
•    spotting; 
•    constipație. 
  
Multe persoane se vor întoarce la activitățile normale imediat după procedura de prelevare de ovule. Cu toate acestea, nu ar trebui să conduci mașina timp de 24 de ore după anestezie. După aproximativ 14 zile după transferul embrionilor, pacienta se  întoarce la clinică pentru un test de sarcină. 

Sursa foto: Shutterstock 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004656 (s)