News Flash:

Federatia "Solidaritatea Sanitara" propune ca medicii să nu mai faca garzi suplimentare

24 Iulie 2016
1340 Vizualizari | 0 Comentarii
medic
Federatia "Solidaritatea Sanitara" a anuntat ca a recomandat medicilor sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor, aceasta fiind o forma de protest dupa ce nu s-a ajuns la o intelegere cu Ministerul Sanatatii in privinta drepturilor doctorilor.
"Avand in vedere faptul ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate in data de 22.07.2016, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situatia dramatica in care se gasesc medicii care efectueaza garzi, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a recomandat tuturor medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare (prevazute de OUG nr. 20/2016) daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte urmatoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente garzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore", anunta Federatia "Solidaritatea Sanitara", intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, recomandarea a fost transmisa pana in acest moment la 12.000 de doctori din spitalele publice precizandu-se ca "in conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor".
De asemenea, Federatia a anuntat lansarea unei petitii pentru apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi.
STUDIU: 76% din medicii romani au fost de garda intre 30 - 36 de ore neintrerupt
76% din medicii romani spun ca muncesc de garda si 36 de ore in continuu, ceea ce duce la o oboseala crunta si la scaderea calitatii serviciilor medicale, potrivit unui studiu realizat de Federatia „Solidaritatea Nationala”.
Exodul absolventilor de medicina a generat o lipsa de personal acuta in spitalele din Romania, lucru care se resimte in special la schimburile de garda. Astfel, medicii au ajuns sa lucreze si 36 de ore in continuu fara pauza, se arata in studiul „ Garzile medicilor. Situatia actuala si principiile utilizabile pentru modificarea Regulamentului privind timpul de lucru si organizarea garzilor in unitatile sanitare publice”, realizat de Federatia „Solidaritatea Nationala”.
„Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici este de 33,3 ore. Peste 93,7% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore mai mare de 24; 76% dintre medici au lucrat continuu un numar maxim de ore cuprins intre 30 si 36 de ore”, se arata in studiul citat.
Studiul mai arata ca media orelor lucrate saptamanal de medici este de 62,3 ore (echivalentul a peste 1,7 norme). In jur de 94% dintre medicii care fac garzi lucreaza mai mult de 40 ore pe saptamana, iar 96,7% lucreaza mai mult de 36 ore de saptamana, care este, de altfel, durata normala a unei saptamani de lucru pentru un medic.
Media lunara a timpului de lucru al medicilor care efectueaza garzi este de circa 234 ore (echivalentul a 1,56 norme), 48% dintre medici lucrand peste aceasta medie. De asemenea, 69,5% dintre medicii care efectueaza garzi lucreaza intre 200 si 300 de ore pe luna, iar 9,5% dintre medicii care efectueaza garzi declara ca lucreaza mai mult de 300 de ore pe luna.
Studiul mai arata ca 53% dintre medici efectueaza intre 5 si 10 garzi pe luna. Luand in considerare valoarea minima a timpului mediu de lucru, respectiv 1,56 norme pe luna, putem calcula durata muncii unui medic de-a lungul intregii sale vieti, raportat la durata normala a muncii. Astfel, 48% dintre medici lucreaza echivalentul a mai mult de 62,4 ani de munca de-a lungul intregii vieti profesionale.
In aceste conditii, 39% din respondenti atrag atentia asupra efectelor negative pe care volumul foarte mare de munca neintrerupta in are asupra lor: cresterea riscului de erori profesionale, sub forma unui impact negativ asupra sigurantei pacientului si a serviciilor medicale, si scaderea calitatii serviciilor medicale. De asemenea, 80% dintre respondenti au indicat un impact negativ direct sau implicit asupra calitatii si sigurantei serviciilor medicale.
Medicii cer plata suplimentara a orelor de garda si reducerea numarului de garzi. De asemenea, studiul mai arata ca ar trebui impusa limita muncii continue la maximum 24 de ore in continuu, cu 24 de ore libere dupa garda.

ministerul sanatatii drepturilor doctorilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 33 queries | Mysql time :0.039061 (s)