News Flash:

Bine de știut!

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, vineri, protest în Bucureşti

24 Octombrie 2024
182 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri un protest în București, la care se vor alătura și alte categorii socio-profesionale. Principalele revendicări se referă la Legea pensiilor.

”Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva va susţine vineri, 25 octombrie 2024, în intervalul orar 13.00 – 16.00, alături de feroviari, militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio - profesionale, personal activ, rezervişti şi pensionari din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, o amplă acţiune de protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului României. Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au declarat, miercuri, organizatorii.
 

Aceștia solicită modificarea urgentă a Legii 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, având în vedere că aceasta a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiții speciale (fosta grupă I) pentru personalul silvic.

Sunt afectați cei care desfășoară activități precum paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, protejarea ariilor naturale, controlul silvic și cinegetic, exploatările forestiere, construcțiile forestiere, lucrările de teren în fondul forestier și împăduriri.

Încadrarea în condiții speciale permitea reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu un an pentru fiecare cinci ani lucrați în astfel de condiții, conform Legii 234/2019.

”Silvicultorii din România îşi exprimă profunda nemulţumire şi revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor.
Pentru eliminarea acestei inechităţi, care afectează astăzi peste 20.000 de silvicultori activi, în condiţiile în care din 2019 şi până în prezent, condiţiile de muncă în domeniul forestier nu s-au îmbunătăţit cu nimic şi, cu atât mai mult, nu s-au normalizat”, au mai comunicat silvicultorii.

În plus, silvicultorii solicită stoparea imediată și retragerea Proiectului de Lege privind Codul Silvic de la Parlament, considerând acest proiect legislativ  ”periculos pentru sectorul silvic, şi care, dacă va fi votat de Camera Deputaţilor în forma adoptată de către Senat, va produce deservicii majore gestionării durabile a pădurilor, va afecta considerabil bugetul naţional, va conduce la politizarea personalului silvic şi a administraţiei silvice şi, cel mai grav, va favoriza distrugerea pădurilor României”.

”În pragul celor două campanii electorale, pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, printr-o scrisoare adresată recent Camerei Deputaţilor, solicită analizarea Proiectului de Lege privind Codul Silvic în comisiile de specialitate şi aprobarea cu celeritate a acestuia în plenul Camerei Deputaţilor, solicitare justificată ca fiind cerinţă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La nivelul Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor s-a constituit un grup de lucru în acest sens, fără a invita însă şi partenerii sociali, organizaţiile sindicale”, au mai declarat silvilcultorii.

De asemenea, aceștia cer eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023, care reduc veniturile angajaților și încalcă drepturile stabilite prin contractele colective de muncă (inclusiv tichete de masă, vouchere de vacanță, compensații pentru concedieri colective și condiționarea sau limitarea salariilor în funcție de profitabilitatea angajatorului etc.).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007675 (s)