News Flash:

Lucrări cu o valoarea istorică deosebită, la muzeu

Expoziție „Timișoara în gravura europeană secolele XVI – XVIII”, la Muzeul Banatului

8 Noiembrie 2023
138 Vizualizari | 0 Comentarii

Muzeul Banatului din Timișoara găzduiește o expoziție ce prezintă 135 de gravuri fascinante care ilustrează cetatea Timișoara într-o perioadă crucială din istoria sa. Această expoziție a fost deschisă marți, 7 noiembrie.

Primele ilustrații ale Timișoarei au fost realizate prin tehnica gravurii în ultima parte a secolului al XVI-lea, dar aceste reprezentări erau mai degrabă opere ale imaginației decât reprezentări fidele. Aceste prime imagini își înfățișau orașul sub forma sa clasică, precum o cetate așezată pe o colină. Cu toate acestea, cele mai multe reprezentări grafice ale Timișoarei au apărut în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, fiind marcate de stilul Baroc.

„Facsimilele expuse, realizate prin tehnici tradiționale de incizare pe plăcuțe de lemn sau cupru, redau imagini vibrante ale Timișoarei, surprinzând elemente specifice arhitecturii și peisajului urban din acele vremuri. De la panorame și portrete până la planuri detaliate și hărți, publicul va avea ocazia să descopere o cetate otomană cu influențe creștine, surprinsă în detalii artistice remarcabile. Expoziția aduce în prim-plan primele reprezentări grafice ale Timișoarei, tipărite în ultima parte a secolului XVI, în contextul încercărilor principelui transilvănean Sigismund Báthory de a cuceri cetatea. De asemenea, gravurile baroce din secolele XVII și XVIII își fac loc în expoziție, ilustrând evoluția stilistică și tehnică a acestei forme de artă”, au declarat reprezentanții Muzeului Banatului din Timișoara.
Expoziția intitulată "Timișoara în Gravura Europeană Secolele XVI – XVIII" se concentrează pe caracterul documentar al operelor expuse, multe dintre ele fiind create pe baza măsurătorilor realizate de inginerii militari din acea perioadă. Această abordare conferă lucrărilor o valoare istorică remarcabilă.

Vernisajul expoziției a avut loc marți, 7 noiembrie, la ora 18, la etajul B2 al Bastionului Maria Theresia. Expoziția va putea fi vizitată până la finalul anului, de miercuri până sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007014 (s)