O cauza majora a oboselii este stresul. Iata cateva efecte ale stresului:
1. Stresul ne face sa folosim mai multa energie pentru a rezolva lucrurile
Cand suntem stresati, consumam energia mai repede. Aceasta dubla pierdere de energie datorata tensiunii si nelinistii cauzate de stres, dar si unei reincarcari slabe din cauza digestiei si respiratiei reduse, duc la oboseala fizica si mentala. Inainte sa va dati seama, va descurcati tot mai greu, folosind cafea sau gustari rapide in incercarea de a va trezi si de a ajunge la sfarsitul zilei.
2. Stresul ne impiedica sa asimilam mancarea
Cand suntem stresati, sistemul nostru suprarenal pompeaza adrenalina si cortizol in sange. Aceste chimicale ne pregatesc pentru activitate, dar ne pun metabolismul si digestia in repaos. Nimeni nu poate digera adecvat si nici nu poate beneficia de ceea ce mananca daca este stresat.
3. Stresul interfereaza in oxigenarea creierului
Cand suntem stresati nu respiram corect si este foarte probabil nici sa nu realizam acest lucru deoarece atentia noastra nu e indreptata spre modul in care respiram. De aceea gafaim pe parcursul zilei trecand rapid de la un lucru la urmatorul.
Iata si cum putem combate stresul:
1. Pauzele de respiratie
Trebuie exersata o simpla meditatie de respiratie care ne va relaxa si ne va reimprospata mintea imediat. In momentul in care ne oprim in timpul zilei si facem pauze rapide de eliminare a stresului putem declansa raspunsul nostru de relaxare si astfel stimulam nivelul energetic prin pomparea oxigenului curat in sange, actiune benefica pentru creier si intregul organism.
2. Eliminarea tensiunii
Trebuie sa folosim ceva precum soneria telefonului ca sa ne determinam sa avem grija de noi. De fiecare data cand suna telefonul inspiram adanc si ne intindem in timp ce raspundem. Dureaza o secunda - adica mai suna o singura data - iar la finalul zilei o sa simtim diferenta. Pentru o eliberare completa a tensiunii incercati o relaxare progresiva a muschilor la sfarsitul zilei.
3. Opriri pentru alimentare
Alimentarea din mers este inutila. Este ca si cum am incerca sa punem benzina in masina fara sa oprim mai intai. Astfel, consumam energie in loc sa o castigam. Trebuie alese alimente proaspete, pline de energie si trebuie consumate stand jos, la masa. Respirati profund si stimulati aparatul digestiv inainte de a incepe sa mancati, si, cel mai important mestecati bine fiecare imbucatura.
4. Pregatirea pentru somn
La sfarsitul zilei, fiecare petrece cateva minute linistindu-se si intrand intr-o stare de somn relaxata si receptiva. Pentru a permite gandurilor negative sa se risipeasca din mintea noastra putem face o baie calda sau un dus. Pentru a putea adormi, puteti incerca o muzica relaxanta sau anumite sunete ale naturii.
Cu cat dormim mai bine cu atat mai mult corpul nostru isi poate desfasura rutina nocturna de auto-vindecare si de pregatire pentru o noua zi.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005002 (s)
Comentarii (1)