News Flash:

E bine sa te mai gandesti inainte de a pune lamaie in pahar

25 August 2018
938 Vizualizari | 0 Comentarii
lamaie

Feliile de citrice in bauturi sunt una dintre cele mai disponibile imagini amintind de vacanta. Doar prepara-ti o asemenea bautura sau comanda una la barul tau preferat si te vei simti garantat ca in cele mai bune momente ale vietii tale. Iar dupa, e foarte probabil sa te imbolnavesti!
De ce sa iti savurezi de acum incolo bautura fara lamaie
Daca tii la sanatatea ta, poti sa iti iei la revedere de la cocktailurile decorate cu felii de lamaie, de la apa cu un strop de lime sau chiar de la racorosul mojito alintat cu citrice. Motivul este simplu: tocmai ti-ai imbogatit cultura de bacterii din organism cu specii noi, daunatoare si deloc timide.

si, din pacate, acum nu vorbeste latura noastra paranoica! Totul porneste de la un studiu efectuat in 2007, in care cercetatorii au plecat de la un subiect de studiu aparent fun: bauturile decorate sau asezonate cu felii ori bucati de lamaie. Pentru rezultate cat mai exacte, ei au frecventat 21 de restaurante, dar concluziile la care au ajuns nu au fost la fel de distractive precum cercetarea in sine. Se pare ca, luand mostre de pe feliile de citrice, au descoperit 25 de specii diferite de microbi, cu potentialul de a provoca infectii in corp! Desi procentul in care aceste microorganisme se puteau dovedi daunatoare nu a fost stabilit cu exactitate, amenintarea ramane!

Invata sa folosesti corect lamaia ca medicament!

Care este principala sursa de ingrijorare? In primul rand, bauturile servite la bar: feliile de lamaie sunt manevrate, taiate si apoi abandonate intr-un recipient, de unde sunt aruncate la repezeala in cocktailul sau limonada ta. Prin urmare, bucatile de citrice sunt contaminate, pe rand, cu microbi din contactul cu pielea, fragmente din derm, secretii ale cailor respiratorii si (ramai calma!) materii fecale. Da, poate ca barmanul tau preferat e frumos de pica, dar aspectul sau fizic nu garanteaza ca e si prieten la catarama cu igiena. Ceea ce inseama ca poate „a uitat" sa se spele pe maini dupa ce a mers la toaleta sau a dat mana cu un amic mai mult sau mai putin dubios.

Desigur, nici nu vom lua in considerare ideea ca citricele incluse in bauturi nu ar fi spalate inainte de a fi taiate, pentru ca preferam sa ne pastram credinta in restaurantul nostru preferat (sau dorinta de a mai iesi vreodata din casa).

Exista, insa, si o cale de scapare, desi destul de redusa. Expertii sunt de parere ca bauturile care contin alcool pur (atentie, nediluat, deci vodka ta cu suc de portocale nu se pune la socoteala) pot ucide bacteriile, dar nu si virusurile.

Iar specialistii sunt in continuare toleranti si admit ca, daca esti foarte atenta, poti comanda in continuare bautura ta preferata cu lamaie de la bar. Ai, insa, grija ca barmanul sa nu atinga marginea paharului cu degetele si fii consecventa si cu privire la gradul de infectare al barului (daca ai putea arunca o privire asupra carpei pe care o foloseste ca sa il stearga, ar fi ideal). Iar daca observi cea mai mica neregula, nu ezita sa trimiti inapoi bautura. Cu alte cuvinte, fii pregatita sa te transformi intr-un Sherlock Holmes feminin si urat de cei din jur!

Bineinteles, exista oricand varianta de rezerva: iti degusti bauturile preferate cu lamaie acasa, in intimitatea propriului camin, unde stii ca poti curata asa cum trebuie fructul! Iar atunci cand iesi in oras, ai grija sa specifici ca nu iti doresti felii de citrice care sa orneze licoarea ta magica, totul in numele igienei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006040 (s)