Direcţia de Sănătate Publică Timiş a solicitat Ministerului Sănătăţii 20.000 de doze de vaccin antigripal, pentru a putea începe campania de imunizare din acest sezon în randul populaţiei.
"Acesta a fost necesarul stabilit de comun acord cu medicii de familie din judeţ, iar cifra este una estimativă. In condiţiile în care se va vedea că avem nevoie de mai multe doze, nu vom ezita să le cerem la momentul potrivit", ne-a spus Dana Şpac, purtătoarea de cuvant a DSP Timiş, adăugand însă că, deocamdată, vaccinurile nu au ajuns de la Bucureşti la Timişoara.
Grupele considerate la risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt persoanele cu varsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani, cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, cu diabet zaharat, astm, sau HIV.
Imunizarea mai vizează gravidele, dar şi anumite categorii profesionale, precum doctorii, cadrele sanitare şi personalul auxiliar din unităţile spitaliceşti şi din ambulatorii, angajaţii din cadrul instituţiilor de ocrotire a copiilor şi bătranilor, din unităţile medicale destinate bolnavilor cronici, dar şi adulţii şi minorii rezidenţi în centre sociale şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu pacienţilor cu risc înalt de contaminare.
De asemenea, specialiştii insistă asupra necesităţii imunizării antigripale în randul varstnicilor trecuţi de 65 de ani, în cazul cărora boala, odată contractată, ar putea aduce complicaţii severe.
Cei care vor să se vaccineze gratuit împotriva virusului gripal mai au de aşteptat.
Deşi Ministerul Sănătăţii anunţa că va demara campania începand cu 15 noiembrie, acest lucru nu se va întampla, pentru că dozele nu există încă, în condiţiile în care licitaţia pentru achiziţionarea a 600.000 de doze de vaccin din import a fost anulată, iar o cantitate de 400.000 de doze de vaccin, distribuite prin programul naţional de imunizare împotriva gripei, urmează să fie produse la Institutul "Cantacuzino" din Capitală şi vor fi disponibile abia peste o lună.
Chiar dacă dozele de vaccin pentru timişeni mai întarzie, fenomenul nu este unul fără precedent.
Şi în anii trecuţi, materialul necesar campaniei de imunizare a populaţiei a fost expediat dinspre Bucureşti după o oarecare amanare, iar cei care s-au grăbit să-şi protejeze sănătatea în prag de iarnă au făcut-o pe banii lor, cumpărand vaccinul antigripal din farmacii.
© 2025 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005844 (s)
Comentarii (0)