News Flash:

Dragnea nu cedeaza

23 Decembrie 2016
1620 Vizualizari | 0 Comentarii
liviu dragnea1

Pentru moment, avem trei certitudini. Ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu cedeaza. Este prima. Ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu cedeaza nici el. Este a doua.  Ca statul roman se zbate intr-un periculos cerc vicios. Este a treia. Ce se poate, totusi, intampla?


Presedintele Klaus Iohannis nu a amanat tam-nesam, pana dincolo de Craciun, luarea unei decizii si nu si-a dat intamplator intalnire, la Cotroceni, cu doamna Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD. Nicio secunda presedintele nu a afirmat ca atunci va face, in fine, o nominalizare. Dimpotriva, el a spus ca atunci va lua o decizie. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin ca va incerca sa o determine pe doamna Sevil Shhaideh sa refuze ea insasi propunerea PSD. Care este explicatia? Ce este in capul lui Klaus Iohannis? Se opune pur si simplu dreptului PSD si ALDE, ca partide care detin majoritatea, de a desemna, in numele alegatorilor, un premier? Sau exista un alt motiv care explica cerbicia presedintelui?


Traim intr-un stat supus “sistemului”. Asta, inainte ca statul sa fie pus la picioarele unor forte externe. In asemenea momente, factorul intern are puterea de a nu tine cont de un element care, in definitiv, ii este strain. Si anume rezultatul unor alegeri democratice. Factorul intern nu are nicio treaba cu democratia. Factorul intern dipune de un set de acte normative care ii permit sa rastoarne totul cu fundul in sus, in numele interesului national, fara a da nicio explicatie. Asta, in numele secretului de stat. Prin urmare, presedintelui Klaus Iohannis, factorul intern, stiind ca acesta ar prefera sa nu dea Executivul pe mana PSD, i-a oferit o solutie. Sintetic, aceasta solutie se defineste in cateva cuvinte. Doamna Sevil Shhaideh prezinta un pericol pentru siguranta nationala a Romaniei. Din acest motiv, nu poate face parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar fi amputat daca, la lucrarile lui, nu ar participa si prim-ministrul. Serviciile de informatii i-au oferit lui Klaus Iohannis o exceptionala solutie pentru ca acesta sa refuze oferta PSD.


Iar daca aceasta oferta PSD este, cum spune Liviu Dragnea, prima si ultima oferta, cu atat mai bine. Presedintele Klaus Iohannis isi asuma toate riscurile. Inclusiv riscul de a fi suspendat.


Un stat nu poate functiona prea multe zile in regim de cerc vicios. Nici nu poate ramane lovit pentru totdeauna de o criza politica declansata imediat dupa alegeri, in conditiile in care populatia si-a prezentat, destul de ferm, optiunile. Ca urmare, acest cerc vicios se va rupe. In ce fel? Daca nici Klaus Iohannis nu cedeaza, invocand legea si siguranta nationala, daca nici Liviu Dragnea nu cedeaza, invocand rezultatul alegerilor, atunci se ajunge, in mod inevitabil, in numai cateva zile, la suspendarea presedintelui. Si la declansarea procedurilor de demitere.


Pentru suspendare, PSD trebuie sa vina cu unul sau mai multe motive plauzibile prin care sa demonstreze, fie si numai de ochii lumii, ca presedintele Romaniei a incalcat Constitutia. Aceasta acuzatie va fi cercetata de catre Curtea Constitutionala, dar verdictul ei va fi doar consultativ. Procedura organizarii referendumului pentru demitere merge mai departe.


Va exista un mare castigator si, implicit, un mare perdant al acestei operatiuni. Unul sau altul. Dar este greu de prevazut astazi cine va invinge si cine va fi invins. Pentru ca scorul depinde de modul in care fiecare dintre parti va gestiona criza. Cu ce argumente va veni domnul Klaus Iohannis pentru a-si justifica cerbicia prin care a refuzat nominalizara PSD pentru functia de premier? E greu de spus atata timp cat presedintele va invoca nu numai siguranta nationala, dar si secretul de stat, refuzand si in viitor sa isi explice pozitia. La randul sau, domnul Liviu Dragnea va fi silit sa isi utilizeze intreaga munitie pentru a-i convinge pe romani ca presedintele Klaus Iohannis trebuie eliminat printr-o procedura simplificata de referendum. Intr-un fel sau altul, se va juca, din nou, electoral. Va fi meciul final. Daca Iohannis pierde, iese din istorie. Daca Liviu Dragnea pierde, se intampla acelasi lucru cu un lider politic, astazi, mai puternic decat niciodata.


klaus iohannis sevil shhaide premier oferta suspendat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005369 (s)