News Flash:

Dosarul "Carpatica": Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost ARESTATI preventiv

30 Ianuarie 2014
1009 Vizualizari | 0 Comentarii
Ilie Carabulea
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Carpatica".
Prin aceeasi hotarâre a instantei, Radu Mustatea, membru în CA al Carpatica Asig, a primit interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putând fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Ilie Carabulea, Marian Mîrzac si Radu Mustatea au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea savârsirii de infractiuni, cumparare de influenta, în forma continuata, dare de mita, în forma continuata, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una în forma continuata, trafic de influenta, în forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
În cazul lui Mustatea - membru în CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere în vederea savârsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei în forma continuata, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.
În acelasi dosar este urmarit penal si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni si abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac si Mustatea, împreuna cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea savârsirii de infractiuni.
"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mîrzac Marian au reusit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasa deficiente grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, în mod fraudulos, pe o pozitie convenabila în topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de încredere în raport cu potentialii clienti", arata anchetatorii.
DNA sustine ca Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat aceasta functie în intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. "Din pozitia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupata cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute în mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din România, pâna la remedierea deficientelor", mai arata procurorii anticoruptie.
Potrivit DNA, finantatorul gruparii infractionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relatia cu Mîrzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mîrzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.
"Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie în cadrul ASF. Concret, în schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sa îi fie vândut la un pret subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzactii de vânzare-cumparare între acesta si societatea de asigurari, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarâri ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare", mai precizeaza DNA.
Anchetatorii sustin ca în schimbul acestor foloase, Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii în sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF în grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii în scopul favorizarii societatii de asigurari.
"La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar în cadrul ASF, la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat catre ASF de o angajata a societatii de asigurari, document care releva încalcari grave ale normelor ASF de catre angajati ai societatii. În acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia în care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii ASF ar fi impus declansarea, în mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari", au precizat anterior procurorii anticoruptie.
DNA a mai aratat ca în perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pâna la remedierea deficientelor.
Pe de alta parte, sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii în Bucuresti si Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere în vederea savârsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Surse judiciare au declarat marti, pentru MEDIAFAX ca în acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1010 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030048 (s)