News Flash:

COD ROSU de viscol pentru 6 judete. COD PORTOCALIU SI GALBEN in alte 24 de judete

29 Ianuarie 2014
1156 Vizualizari | 0 Comentarii
ANM a emis o avertizare COD ROSU DE VISCOL pentru 6 judete din tara. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu si cod galben de ninsori si viscol valabila de miercuri de la ora 06:00 pâna joi la ora 10:00 în mai multe judete din tara. Membrii comandamentului pentru situatii de urgenta se vor reuni la ora 15.00, fiind posibil ca starea de alerta sa fie extinsa si pentru alte judete afectate în mod deosebit de intemperii, a anuntat premierul Victor Ponta.
UPDATE 13:00 - COD ROSU DE VISCOL în judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea
Meteorologii au emis o avertizare cod rosu de viscol pentru judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea, valabila de la ora 15:00 la ora 22:00.
În intervalul mentionat vor avea loc intensificari ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundenta, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero. Observatii: pâna la ora 12, în toata zona avertizata, vântul si ninsoarea au fost în intensificare progresiva.
Ponta: Starea de alerta poate fi extinsa si pentru alte judete
Starea de alerta va fi declarata pentru judetele care urmeaza sa fie atentionate prin cod rosu.
"În baza ultimelor avertizari de la ANM, vom sti exact în ce judete concentram fortele. Daca va fi cazul, la ora 15.00 vom extinde starea de alerta si pentru alte judete afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta.
El i-a cerut vicepremierului Dragnea sa explice ca, prin starea de alerta, nu sunt alocate fonduri autoritatilor locale, ci ca toate materialele sunt alocate din rezerva de stat.
Directorul ANM, Ion Sandu, a amintit, într-o discutie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, ca pentru emiterea unui cod rosu este necesar sa fie îndeplinite trei conditii, si anume ca stratul de zapada sa fie de cel putin  50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vântului sa depaseasca 80-90 km/ora.
"Probabilitatea ca, miercuri dupa-amiaza, aceste trei conditii pentru emiterea codului rosu sa fie îndeplinite este foarte mare (...) Dupa-masa, cel putin o perioada de câteva ore, va fi emis cod rosu, asta înteleg ca se va întâmpla", a spus Sandu, dupa ce reprezentantii ANM au prezentat prognoza pentru urmatoarele ore.
Acestia au aratat ca sunt monitorizate cu atentie judetele din sud-est, în special pe cele din Dobrogea si Baragan, respectiv Ialomita si Calarasi, dar si Buzau si Braila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar si rosu pentru ora 15.00-16.00 pâna spre seara.
Conducerea ANM a amintit ca viscolul se va opri joi la prânz, dar va fi foarte puternic miercuri dupa-amiaza.
Premierul Victor Ponta a aratat ca a dorit sa vina la ANM pentru a transmite mesajul ca tot ceea ce este prezentat din punct de vedere meteorologic este stabilit pe baza unor criterii stiintifice, astfel încât populatia si institutiile sa aiba încredere în prognoze si sa respecte recomandarile.
Si reprezentantii ANM au aratat ca un cod rosu nu este emis "pentru presa", ci doar daca se impune aceasta situatie.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezenta la ANM, a asigurat ca în prezent nu exista probleme de alimentare cu apa a populatiei în sistem centralizat, iar cursurile superioare de apa sunt monitorizate din punct de vedere al înghetului, intervenindu-se, la nevoie, prin dinamitari.
"Avem o cantitate suplimentara de apa pentru a produce energie electrica, daca este cazul, de 160 milioane metri cubi în acumulari. În acest moment, este nivelul de 3 miliarde metri cubi pentru România din acumulari si nu sunt probleme cu rezerva de apa bruta si de producere suplimentara a energiei ", a adaugat ministrul.
De miercuri de la ora 06:00 pâna la ora 23:00 în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vântul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50...55 km/h, temporar viscolind si troienind zapada.
Viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vântului la rafala va depasi temporar 60...70 km/h, iar în judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea vor fi rafale de peste 70...80 km/h. Prin urmare, zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.
În sud-estul Dobrogei, la începutul intervalului, vor fi ploi si lapovite si se va depune polei.
Avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dâmbovita.
Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dâmbovita si Arges. www.mediafax.ro

anm
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0927 (s) | 33 queries | Mysql time :0.041739 (s)