News Flash:

Dominic Fritz, critici dure la adresa Austriei pe tema Schengen intr-un interviu la televiziunea publica austriaca

8 Decembrie 2022
1169 Vizualizari | 0 Comentarii
Dominic Fritz

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a pledat, miercuri seara, pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen in cadrul unui interviu extins difuzat in jurnalul de stiri al primului post de televiziune publica austriaca, ORF.

”Guvernul Austriei ar face o greseala grava daca ar fi singura tara din UE care ar bloca acest pas extrem de important spre integrarea europeana. (...) Sunt primarul unui oras care va fi anul viitor Capitala Europeana a Culturii. Un oras care a facut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit „Mica Viena”, Timisoara. Si sunt eu insumi un primar care (...) m-am nascut si am crescut in Germania. Si cu toate astea, fiindca exista aceasta minunata UE, m-au ales timisorenii acum 2 ani sa le fiu primar. Apelul meu este: timisorenii acum doi ani au daramat o bariera si chiar este momentul ca si europenii sa darame o bariera. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur si simplu nu se mai potriveste Europei de azi”, a declarat primarul Timisoarei la postul de televiziune austriac. 

El a adaugat ca motivul principal invocat de Austria pentru neacceptarea Romaniei in Schengen, migratia ilegala, este unul fals. 

„Romania nu se afla pe ruta balcanica. Nici nu se afla chiar in Balcani. Daca exista probleme, poate ar trebui discutate si cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineinteles, trebuie gasite solutii pentru provocarile politicilor de migratie. Insa solutia nu poate fi sa refuzam milioanelor de europeni accesul egal in UE. Pentru ca romanii si bulgarii nu sunt cetateni europeni de clasa a doua. Aceste doua teme nu au de-a face una cu cealalta”, a mai explicat primarul Timisoarei. 

Intrebat ce spune dezbaterea Schengen despre starea Europei, primarul a ales sa sublinieze contextul pozitiv care nu trebuie periclitat:  

„Vad cum libertatea de miscare, calatoriile libere si faptul ca nu mai trebuie sa stai ore intregi la granita au ajuns sa fie o normalitate. Si e ceva pe care generatia mea nici n-ar putea sa-si mai imagineze altfel. Tocmai de aceea suntem asa revoltati ca la 15 ani dupa aderarea Romaniei la UE inca nu este cazul pentru noi. Mai ales Romania sta foarte clar de partea Europei. De partea Ucrainei impotriva agresiunii ruse. Si nu ne permitem sa punem in pericol aceasta dinamica pozitiva in favoarea Europei pentru niste ieftine jocuri politice pe termen scurt”, a concluzionat Dominic Fritz. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004920 (s)