News Flash:

Doi dintre cei trei turisti disparuti in Muntii Fagaras au fost localizati din elicopter. Cum vor fi recuperate cadavrele. Ce l-au rugat turistii pe staretul unui schit din Brasov, inainte sa plece pe munte

11 Aprilie 2018
1054 Vizualizari | 0 Comentarii
image1

Doi dintre cei trei turisti din Iasi, disparuti de sase zile in Muntii Fagaras, au fost gasiti de salvamontisti care au survolat zona cu un elicopter, intrucat pe munte este pericol de avalanse.
UPDATE 22.00 Salvamontist: Doi dintre cei turisti disparuti in Muntii Fagaras sunt morti; il cautam pe al treilea

Doi dintre cei trei turisti care au disparut de sase zile in Muntii Fagaras sunt morti, spun salvamontistii, care i-au localizat, marti seara, aproape unul de celalalt. Miercuri dimineata se va incerca recuperarea cadavrelor si vor fi reluate cautarile celui de-al treilea turist.

Presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania, Sabin Cornoiu, a declarat, marti seara, pentru MEDIAFAX, ca doi dintre cei trei turisti din Iasi sunt morti, insa despre al treilea nu exista niciun fel de informatii, cautarile urmand sa fie reluate miercuri, pe timpul zilei.

„Pana nu il gasim pe al treilea, nimeni nu poate spune ca si el e mort. Il cautam”, a spus Cornoiu.

Potrivit acestuia, doua echipaje de salvatori vor incerca, miercuri dimineata, sa recupereze cele doua cadavre, identificate unul in apropierea celuilalt, dar pe vai diferite.

„Daca vremea e buna si permite zborul elicopterului, vor fi duse in munte doua echipaje de salvatori care vor interveni pentru recuperarea celor doua trupuri, identificate relativ aproape, dar pe vai diferite. Salvatorii vor incerca miercuri dimineata sa ajunga la ele si sa le transporte in locuri de unde ar putea fi recuperate prin trolii din elicopter. Derularea actiunii depinde de starea vremii, daca aceasta va permite zborul si apoi de conditiile concrete din teren, respectiv riscul de producere de noi avalanse. Vor interveni noua salvamontisti din Sibiu si din Brasov”, a mai spus Cornoiu.

Primul turist a fost localizat pe Valea Sambetei, la peste 2000 metri altitudine, iar al doilea a fost localizat din elicopter in apropiere.

Cei trei turisti din Iasi au disparut de sase zile in Muntii Fagaras. Cautarile au inceput abia de Pasti, dupa ce familia unuia dintre ei a cerut ajutor deoarece nu a mai putut lua legatura cu turistii.

Cornoiu a declarat ca familiile turistilor nu au anuntat mai devreme disparitia acestora deoarece obisnuiau sa plece pe perioade mai lungi si reveneau fara probleme.

UPDATE 20.30 A fost localizat si al doilea turist disparut in Muntii Fagaras

Tomas Bross, presedintele Asociatiei Nationala a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, a declarat, marti seara, pentru MEDIAFAX, ca a fost localizat si al doilea turist disparut in Muntii Fagaras, acesta fiind prins cu sfoara de primul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Presedintele Asociatiei Nationala a Salvatorilor Montani, filiala Victoria, Tomas Bross, a declarat ca in timpul noptii de marti spre miercuri se va decide cum cum vor putea fi adusi cei doi turisti, deoarece cu targa ar dura cel putin doua zile.

„A fost localizat si al doilea cadavru din elicopter. Din moment ce stim unde sunt si care este situatia, in aceasta noapte se va hotari sa ne dea un elicopter ca sa putem sa ii aducem. Ca sa ii aducem cu targa dureaza mai mult de doua zile. Sa vedem unde gasim un loc unde ar putea macar sa se apropie, sa aterizeze si sa ii transportam la elicopter. Au fost legati cu sfoara, asa se procedeaza. Din pacate, e un avantaj si un dezavantaj. Unul poate sa-i traga pe toti, dar si unul poate sa tina doi, depinde de experienta”, a spus Bross.

UPDATE 17.30 Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, sustine ca unul dintre cei trei turisti disparuti in urma cu o saptamana, in muntii Fagaras, a fost localizat. Localizarea s-a facut pe calea aerului, nefiind posibila interventia terestra din cauza riscului de avalansa.

Terestru, din ce avem de la salvamontisti, nu se poate intra din cauza riscului major de avalansa. Pe calea aerului, a fost gasit, localizat, unul dintre ei, pe Valea Sambetei, la peste 2000 metri. Cel putin unul dintre cei trei a fost identificat, e posibil ca celalti sa fie in zona, dar sub zapada. Urmeaza sa se stabileasca. E o identificare din aer, nu se poate spune care cele dintre cele trei persoane este. Cel mai probabil este decedat, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Trei turisti din Iasi disparuti de sase zile in Muntii Fagaras sunt cautati de salvamontisti, acestia intervenind cu un elicopter, intrucat nu pot interveni terestru din cauza riscului mare de avalanse.

”Salvamontistii au observat din elicopter avalanse scurte in Muntii Fagaras si nu isi dau seama unde sa trimita echipajele”, a adaugat presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania.Trei turisti disparuti de sase zile in Muntii Fagaras, cautati de salvamontisti. In zona este pericol mare de avalanse / Ce l-au rugat turistii pe staretul unui schit din Brasov, inainte sa plece pe munte

Ce l-au rugat turistii disparuti pe staretul unui schit din Brasov, inainte sa plece pe munte

Cei trei turisti din Iasi - doi barbati de 60 de ani si un tanar de 18 ani - dati disparuti in Muntii Fagaras, si-au parcat masina, pe 30 martie, in curtea Schitului ”Sfantul Ioan Botezatorul”, din satul Breaza, judetul Brasov.

Cei trei barbati au cerut permisiunea staretului sa lase autoturismul la manastire, in perioada pe care o vor petrece pe munte.

Disparitia celor trei turisti din Iasi a fost anuntata la 112 de staretul Schitului ”Sfantul Ioan Botezatorul”, din satul Breaza. Ambrozie Duta a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca cei trei barbati au ajuns in zona pe 30 martie si au dormit in masina, in prima noapte, in parcarea manastirii.

”Nu au fost cazati la noi. Au lasat masina aici si au plecat pe munte. Ei au venit vineri si au plecat sambata. Au dormit in masina. Au zis ca lasa masina aici. Au cerut permisiunea sa-si lase autoturismul in parcarea manastirii. Erau trei persoane, doi oameni de aproape 60 de ani si un baiat de 18 ani. Masina este si acum aici. Eu am sunat miercuri, la 112, am observat ca nu s-au mai intors", a declarat Ambrozie Duta, staretul Schitului ”Sfantul Ioan Botezatorul”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007419 (s)