News Flash:

ALERTA! Peste 1000 de tone de cartofi infestati adusi din Egipt in Portul Constanta

10 Aprilie 2018
762 Vizualizari | 0 Comentarii
8 feluri in care poti gati cartofii size1

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 de tone de cartofi din Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta. Cartofii erau „infestati cu bacteria Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun)”, a comunicat marti Ministerul Agriculturii.
„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor, precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere”, potrivit comunicatului.

„Masura interdictiei a fost luata in baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, art.14 (19) lit.a”, arata comunicatul

Reprezentantii ministerului au precizat ca tuberculii de cartof au fost prelevati in baza deciziei de punere in aplicare a comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre in vederea adoptarii provizorii a unor masuri urgente impotriva raspandirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt.
„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, manifesta un interes deosebit pentru depistarea la timp a daunatorilor, in vederea prevenirii raspandirii acestora, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului”, potrivit ministerului.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1557 (s) | 22 queries | Mysql time :0.045872 (s)