News Flash:

Laura Codruta Kovesi afla in cateva zile daca va fi revocata. Care sunt scenariile

10 Aprilie 2018
917 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta2

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, va afla, in perioada urmatoare, daca va fi revocata dau daca isi va duce la capat mandatul. Presedintele Romaniei a anuntat ca va lua o decizie dupa Paste, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvant privind revocarea sefilor marilor parchete.
"Cu certitudine, la momentul potrivit voi lua o decizie. Acum pot sa spun ca decizia nu va fi luata inainte de sarbatori, ci mai degraba dupa Pasti. Cum va suna decizia, voi explicita intr-o declaratie publica, dar cu siguranta in luarea deciziei ma voi inspira din toate documentele puse la dispozitie si de o parte si de alta", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, la finele lunii martie.

In februarie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului sef al DNA Codruta Kovesi, dupa ce a prezentat un raport privind activitatea manageriala de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii si fapte.

"Pentru aceste fapte si acte (n.r.: existente in raportul privind activitatea manageriala a sefului DNA), de netolerat intr-un stat de drept, in temeiul articolului 54, coroborat cu art. 51 din Legea 303/2004, cer declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului sef DNA", a declarat la acel moment Tudorel Toader.


Ulterior, propunerea sa a fost analizata de catre procurorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce au ascultat punctul de vedere al ministrului, dar si pe cel al Laurei Codruta Kovesi. Membrii Sectiei pentru procurori au respins propunerea ministrului, prin emiterea unui aviz negativ, acesta fiind insa unul consultativ.

In cazul in care presedintele Klaus Iohannis refuza demiterea procurorurului-sef al DNA, daca nu se va face o noua solicitare de revocare, Laura Codruta Kovesi isi continua activitatea la conducerea institutiei anticoruptie, pana in luna mai a anului viitor, cand se va incheia cel de-al doilea mandat al sau.

Legea 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor spune ca (articolul 51) revocarea se poate propune pentru o serie de motive, precum: daca nu mai indeplineste una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

Daca presedintele va da curs propunerii ministrului Tudorel Toader, se vor incepe demersurile pentru propunerea unui nou procuror sef al institutiei anticoruptie. Potrivit legii mentionate anterior, procurorul sef al DNA este propus de catre ministrul Justitiei. Propunerea acestuia trebuie sa fie analizata de catre CSM, pentru a emite un aviz consultativ, care sa ajunga la seful statului, cel care avizeaza sau respinge propunerea.

Intr-un astfel de caz, ramane de vazut care va fi procedura de numire a sefului DNA care va fi adoptata de aceasta data, avand in vedere ca noua lege privind statutul magistratului nu este in vigoare, iar numirile din 2013 la sefia parchetelor au fost controversate. Potrivit spuselor unui fost membru CSM, Adrian Toni Neacsu, investirea in functia de procuror-sef al DNA a lui Kovesi, in primul sau mandat, a fost una impusa ministrului Justitiei de la acea vreme, Mona Pivniceru, care a si demisionat din functie.

"Sunt in masura sa confirm si eu ca demisia Monei Pivniceru, in martie 2013, a avut loc exact in conditiile in care i se impusesera acele numiri la varful parchetelor. Mutarile venisera in plic, dar acum aflu exact de unde. In plus, aceste numiri fusesera acceptate deja, in aceleasi conditii neguroase, de sectia de procurori a CSM si presedintele CSM de atunci. Cea mai mare greseala a celor din CSM care ne-am opus atunci acestui troc imund a fost ca nu am acceptat sa iesim public si sa denuntam abuzul, pe considerentul ca astfel am vulnerabiliza consiliul si sistemul judiciar. Implicarea brutala a SRI in activitatea CSM de atunci a dus la 2 plangeri la Comisia de control din Parlament, una a unui fost presedinte CSM, alta a mea, ingropate rapid. Era prea devreme, pesemne", a scris pe Facebook Adrian Toni Neacsu, in luna martie a acestui an.

Precizarile vin dupa ce, tot in luna martie a acestui an, liderul PSD a spus ca premierul din momentul investirii lui Kovesi, Victor Ponta, a negociat numele viitorului sef al DNA.

"La un moment dat Victor a scos o hartie din buzunar, destul de mototolita, pe care erau scrise trei nume: Bica, Kovesi si Nitu. (..) El a spus ca asa a negociat George Maior cu Basescu, parca a zis si de doamna Udrea. L-am intrebat daca a vorbit si cu Crin, iar el nu a fost de acord", a precizat Dragnea.

Referitor la acelasi subiect, Crin Antonescu, care in 2013 avea functia de presedinte al Senatului, a confirmat spusele liderului PSD: "In orice caz, fara a fi avut nimic de impartit cu doamna Kovesi, am pornit pe ideea ca e bine sa se mai schimbe sefii de la PG si DNA. (..) La un moment dat, domnul Ponta a zis ca a negociat formula aceasta cu Traian Basescu, nu mi-a zis de altcineva, si propunerile vor fi cele care au si fost (nr. Bica, Nitu, Kovesi). Mi-a zis ca guvernul face propunerea, presedintele numeste, iar asta e formula de compromis. Pana aici Dragnea spune adevarul si nici Ponta nu il contrazice".

Laura Codruta Kovesi a condus timp de sase ani (doua mandate) Parchetul General, in prezent fiind la al doilea mandat in fruntea DNA.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006398 (s)