News Flash:

DNA cere inchisoare cu executare pentru fostul judecator CCR Toni Grebla

27 Martie 2018
543 Vizualizari | 0 Comentarii
toni grebla

Procurorii DNA au cerut, marti, la ultimul termen al dosarului, inchisoare cu executare pentru fostul senator si judecator CCR, Toni Grebla, acuzat de infractiuni de trafic de influenta, fals in declaratii si constituire de grup infactional organizat.
"Noi sustinem sa dispuneti pedeapsa cu inchisoarea si pedeapsa complementara si accesorii in raport cu interzicerea exercitarii functiilor publice. Sustinem si mentinerea masurilor asiguratorii (sechestrul pe bunuri - n.r.)", a afirmat, marti, procurorul DNA in fata completului Inaltei Curti De Casatie si Justitie.

Masura ceruta de magistratul anticoruptie vine in urma acuzatiilor ca Toni Grebla ar fi primit si foloase necuvenite in perioada 2008 si 2012.

"Si in acest dosar am avut de-a face cu fixarea unei tinte si apoi cu desfasurarea urmaririi penale in orb", a declarat una din avocatele lui Toni Grebla, in concluzie.


Avocata fostului senator a solicitat eliminarea de la dosar a tuturor probelor fizice, adica a interceptarilor, invocand o decizie a CCR cu nr. 22/2018, potrivit careia tot ceeea ce se dovedeste a fi ilegal in rechizitoriu sa fie scos din procese.

Judecatoarea a respins cererea avocatei lui Toni Grebla, anuntand ca isi mentine punctul de vedere din incheiere si ca o sa se pronunte asupra legalitatii probelor la pronuntarea pe fond in aceasta cauza.

Procurorii DNA l-au acuzat in 2015 pe Toni Grebla ca, dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma sa, fostul judecator al Curtii Constitutionale si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat)", arata DNA.

Toni Grebla este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni), precum si constituirea unui grup infractional organizat, in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18 decembrie 2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului)". Procurorii au precizat ca Toni Grebla a desfasurat neintrerupt activitati comerciale, direct si prin interpusi, in legatura cu ferma agricola pe care o detine in judetul Gorj si cu o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldvean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Grebla declara, inainte de a fi retinut, ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca nu a "devalizat banul public", iar unele acuzatii sunt "interpretari fantasmagorice".

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2330 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019871 (s)