News Flash:

Dieta mediteraneana functioneaza mai bine pentru oamenii bogati

8 August 2018
852 Vizualizari | 0 Comentarii
Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana - bogata in fructe, legume, peste, ulei de masline, nuci si cereale integrale - a fost mult timp recunoscuta ca un plan de alimentatie sanatoasa. Noi cercetari sugereaza insa ca beneficiile sale pentru sanatate pot fi limitate la cei bogati si bine educati.

Pentru studiu, o echipa de oameni de stiinta italieni au revizuit dietele, veniturile si nivelul de educatie a aproape 19.000 de barbati si femei. Cercetatorii au descoperit ca dieta mediteraneana a fost asociata cu un risc de aproximativ 60% mai mic de boli de inima si accident vascular cerebral in randul celor cu venituri mai mari si cu mai multa educatie. Acelasi lucru nu era valabil pentru cei cu resurse mai putine - chiar daca au urmat un plan de alimentatie similar.

Obiceiurile sanatoase - cum ar fi exercitiile fizice regulate, controalele de rutina si lipsa fumatului - sunt mai frecvente in randul persoanelor cu venituri mai mari. Rezultatele studiului au ramas aceleasi si dupa ce cercetatorii au luat in calcul si alte variabile, cum ar fi starea civila si indicele de masa corporala (o masuratoare bazata pe inaltime si greutate).

Echipa a investigat alte posibile explicatii pentru aceasta discrepanta alimentara. Cercetarile au aratat ca participantii mai bogati au mancat mai putina carne si au consumat mai mult peste si cereale integrale decat cei cu venituri mai mici.

Cei cu venituri mai mari au mancat de asemenea o varietate mai mare de fructe si legume, care au oferit mai multi antioxidanti si alti nutrienti esentiali. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca la fel de importanta pentru sanatate este si calitatea alimentelor, nu doar cat de mult mananca si cat de des.

”Banii pot oferi acces la o varietate mai mare de alimente tipice dietei mediteraneene, cum ar fi fructele si legumele, obtinand astfel un aport mai adecvat de nutrienti esentiali”, a declarat liderul studiului, Giovanni de Gaetano. El este seful departamentului de epidemiologie si prevenire la I.R.C.C.S. Institutul Neuromed din Pozzilli, Italia.

Multe dintre cele mai valoroase alimente nutritive din dieta mediteraneana - inclusiv pestele, uleiul de masline si legumele si fructele - nu sunt ieftine.

”Sa ne gandim la o familie de cinci membri care doreste sa asigure cele cinci portii de fructe si legume dintr-o zi”, a spus de Gaetano. ”Suna destul de scump”.

Metodele de gatit au fost de asemenea diferite printre participantii la studiu. Oamenii cu mai multi bani si educatie aveau mai multe sanse sa isi pregateasca legumele in moduri mai sanatoase, care pastrau valoarea lor nutritionala.

Joan Salge Blake este profesor asociat specialist in diete la Universitatea din Boston. Ea a spus ca cei mai bogati sunt mai predispusi sa aiba o stare de sanatate mai buna, acces la o varietate de fructe si legume si o intelegere generala mai buna despre rolul stilului de viata si al dietei in prevenirea bolilor.

Asadar, a adaugat ea, ”costurile si accesul la alimente sanatoase vor avea un impact clar asupra calitatii dietei si stilului de viata al unei persoane”.

Acest lucru nu inseamna ca persoanele si familiile cu un buget mai redus nu isi pot permite sa urmeze dieta mediteraneana, a subliniat Salge Blake. Ea a oferit urmatoarele sfaturi pentru astfel de situatii:

1 ) Cautati varietate si reduceri. Cand vine vorba de calitatea generala a dietei, cu cat mai multe fructe si legume in farfurie, cu atat mai bine. Alegeti produse care sunt la reducere, pentru a cumpara mai mult cu mai putin.

2 ) Cumparati produse de sezon. Fructele si legumele sunt mai gustoase atunci cand sunt in sezon. De asemenea, este mult mai putin costisitor. Concluzia: veti avea mai multe sanse sa mancati fructe daca sunt dulci si probabil ca veti consuma mai multe legume daca acestea sunt mai aromate.

3 ) Nu gatiti prea mult. Modul in care gatiti legumele le poate afecta valoarea nutritiva. ”In mod obisnuit, timpul de gatit mai mic va determina cea mai mica pierdere de nutrienti”, a spus Salge Blake.

4 ) Luati in considerare alimentele congelate si conservate. ”Conservele de peste si legumele si fructele congelate sunt de multe ori mai accesibile decat proaspete si au o cantitate egala de nutrienti, daca nu mai mult, la o portie”, a spus Salge Blake.

5 ) Incearca alternative accesibile. Uleiul de masline este considerat un element esential al dietei mediteraneene, dar este scump. ”Alte uleiuri de plante - cum ar fi uleiul de soia - sunt sanatoase si accesibile, asa ca nu trebuie sa consumi numai ulei de masline”, a spus Salge Blake. Ea a remarcat faptul ca dieta mediteraneana contine leguminoase, cum ar fi fasole uscata si mazare, care sunt extrem de accesibile.

sursa: gustarte.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1391 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007639 (s)