News Flash:

Desfigurat in plin centrul Timisoarei. Unui tanar batut langa sediul Politiei trebuie sa i se reconstruiasca fata

21 Ianuarie 2014
1427 Vizualizari | 0 Comentarii
Patru membri ai clanului Petrovici au îngrozit o ţară întreagă după ce au călcat în picioare un tanăr la doar o sută de metri de sediul Poliţiei Buziaş. Autorităţile din "Perla Banatului" asistă pasiv la violenţe, iar agresorii îşi impun supremaţia cu bata şi se afi şează în palate de lux.

Un oraş-simbol al Banatului, Buziaşul, staţiunea balneo-climaterică denumită odinioară "Perla Banatului", a fost scena unui act de o violenţă ieşită din comun. Duminică la prânz, în centrul localităţii din judeţul Timiş, patru indivizi au călcat în picioare un tânăr, lovin du-l cu pumni, picioare, furci sau bâte. Victima lor, Florin Soporan, de 30 de ani, a ajuns la spital în stare gravă şi se zbate între viaţă şi moarte.

Incidentul seamănă izbitor cu unul care a avut loc anul trecut, în luna august. Aceleaşi tabere s-au înfruntat, iar Soporan a fost înjunghiat. Martorii care au văzut atunci scena spun că doi poliţişti au asistat la incident de la câţiva metri, fără să schiţeze vreun gest. Atunci, tânărul a depus o plângere, iar poliţiştii, sub coordonarea procurorului, au început urmărirea penală împotriva celor implicaţi, inclusiv a lui Soporan, pentru lovire şi alte violenţe.

Dosarul nu a fost finalizat, însă, nici până astăzi. În faţa acestei atitudini pasive a autorităţilor locale, cei patru membrii ai clanului Petrovici au recidivat.

În imaginile care au făcut înconjurul ţării se vede cum atacatorii - Nicolae, Ion, Angelo şi Nicki - toţi din clanul Petrovici, l-au atacat pe Soporan fără ca vreun om al legii să apară în zonă, deşi sediul Poliţiei se află la circa o sută de metri distanţă.

Bătaie în stil mafiot, în faţa "şefului"

Înregistrarea pare desprinsă dintr-un film mafiot. Nicolae Petrovici, de 63 de ani, cunoscut sub apelativul "Dobrin", liderul clanului, a asistat de la mică distanţă la bătălie. Apoi, le-a făcut semn locotenenţilor săi să înceteze, nu înainte de a-i mai trage el însuşi un picior în cap victimei.

Florin Soporan a ajuns la spital cu ficatul înţepat de o furcă mânuită de unul dintre atacatori şi cu faţa de nerecunoscut în urma loviturilor de bâte. Medicii l-au operat de ur genţă, iar ziua de ieri l-a găsit pe tânăr intubat, la secţia ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara. "Momentan, starea pacientului e stabilă", s-a limitat să precizeze dr. Florin Bârsăţeanu, directorul medical al spitalului.

Şoc în cel mai liniştit oraş din Timiş

Localnicii din Buziaş sunt în stare de şoc. Oraşul-staţiune balneoclimaterică, cu o populaţie de 6.500 de locuitori, este cunoscut ca un oraş foarte liniştit, căutat de străini şi români de pretutindeni pentru curele de apă minerală, aerosoli şi mai ales pentru linişte şi atmosfera relaxantă. "E deranjant că are loc o asemenea violenţă ziua, în centrul oraşului. Este foarte grav pentru imaginea staţiunii", spune Sorin Munteanu, directorul SC Tratamente Balneare Buziaş SA. "Mi-e teamă că e doar începutul, atâta vreme cât Poliţia nu ţine lucrurile acestea sub control", este îngrijorat un alt localnic.

Poliţia: "Conflict spontan"

Localnicii din Buziaş îşi amintesc că între membrii clanului Petrovici şi Florin Soporan există o dispută mai veche. În august, anul trecut, aceştia s-au bătut, tot pe stradă, dispută în urma căreia a fost întocmit un dosar penal. IPJ Timiş a transmis că pe numele tuturor celor implicaţi în altercaţia de ieri, se află înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracţunii de lovire şi alte violenţe, la Poliţia Oraşului Buziaş. Poliţiştii, care în cinci luni nu au reuşit să rezolve cazul, s-au mulţumit să noteze că a fost vorba de un "conflict spontan". Neoficial, comandatul Poliţiei Buziaş, comisarul şef Nicolae Richiţan, motivează că dosarul nu s-a putut încheia deoarece mai trebuie făcute expertize psihiatrice şi medico-legale.

Tupeu: agresorii dau vina pe victimă

Nicolae, Ion, Angelo şi Nicki Petrovici au fost prinşi, ieri, în Timişoara şi duşi la audieri la sediul IPJ Timiş.

În primă fază, au fost anchetaţi pentru vătămare corporală şi ultraj contra bunelor moravuri. Ulterior, anchetatorii au anunţat că au schimbat încadrarea faptei în tentativă de omor. Tânărul a fost atât de puternic lovit, încât medicii ar putea fi nevoiţi să-i reconstruiască faţa. Surse apropiate anchetei susţin că romii l-au snopit în bătaie pe Florin Soporan pentru că acesta a refuzat să îşi retragă plângerea depusă la Poliţia Buziaş împotriva lor, în august 2013, când cei cinci s-au bătut prima dată.

Când au fost duşi la audieri, cei mai tineri dintre romi au susţinut că totul a pornit de la bătaia din august "când a venit peste noi cu 50 de persoane, avem martori". Liderul clanului, Nicolae Petrovici, a spus că tot victima este de vină: "A venit să-i bată pe nepoţii mei. Dracu’ l-a bătut cu capul de hoţ şi de vagabond".

Florin Soporan locuieşte cu chirie într-una din vilele societăţii de tratament Buziaş, împreună cu mama sa. Femeia se află la muncă în Austria, după ce soţul ei a decedat în urmă cu câţiva ani. Tânărul se întreţine din administrarea unui bar din oraş, Sport Café, afacere în care mai e asociat cu un prieten. Administratorul clădirii spune că familia Soporan e una liniştită.

Primarul ne linişteşte: "Îşi plătesc la timp impozitele"

Cu un aşa comportament la activ, culmea, membrii clanului Petrovici beneficiază de îngăduinţă din partea autorităţilor. "Până acum, ei nu au fost cunoscuţi cu antecedente penale", spune Mirela Drăghicioiu, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş.

Explicaţia e simplă. Romii au stat ani de zile în Italia, până ce "Dobrin" a ajuns în atenţia autorităţilor din această ţară şi a fost expulzat cu interdicţie de a mai intra pe teritoriul "Cizmei".

Fostul şef al Poliţiei ameninţa cu pistolul

De mai bine de trei ani, familia Petrovici s-a reîntors la vatră şi trăieşte în cele patru palate construite în oraş în perioada "italiană", fără ca membrii ei să aibă vreo afacere sau vreun serviciu. Nimeni nu ştie cu ce se ocupă. Pentru ca tabloul să fie complet, primarul oraşului are aproape cuvinte de laudă la adresa familiei Petrovici. "Tot ce pot spune este că romii îşi plătesc la timp impozitele, că nu au avut niciodată datorii. Două dintre proprietăţile lor, între care o casă cu etaj, se găsesc pe strada principală", spune primarul PSD din Buziaş, Alger Ilaş.

Buziaşul a ieşit în evidenţă, în urmă cu nouă ani, cu un alt caz de poveste. În anul 2005, Evenimentul zilei scria despre un tânar timişorean care susţinea că a fost bătut crunt de fostul şef al Poliţiei Buziaş, Ion Vînătu. Samuel Topală a povestit cum ofiţerul, "mort de beat", i-a pus pistolul în gură şi l-a ameninţat că îl împuşcă.

Despre reacţia întârziată a agenţilor, în cazul de duminică, oficiali din Poliţia Română au declarat pentru Evenimentul zilei că primii care trebuie să cerceteze şi să ia măsuri sunt cei de la Inspectoratul Judeţean. IPJ va trebui să raporteze, apoi, care este starea de fapt în oraşul-staţiune Buziaş. "Din primele verificări reiese că la faţa locului au ajuns, prima oară, jandarmii. Echipajul de Poliţie a sosit la scurt timp deoarece era plecat la un accident", au precizat oficiali ai Poliţiei Române.

EVZ.ro 

clanului petrovici perla banatului soporan florin soporan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006236 (s)