News Flash:

VINE IARNA si in Romania! GER si NINSORI in urmatoarea perioada

20 Ianuarie 2014
1156 Vizualizari | 0 Comentarii
Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor în intervalul 20 ianuarie - 2 februarie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
Pâna în 27 ianuarie temperaturile vor marca o scadere treptata, mai accentuata în primele trei zile ale intervalului de prognoza, astfel încât maximele diurne ajung, în medie, de la o valori de 14 grade Celsius în prima zi, pâna la 2 grade pe 26-27 ianuarie. În ceea ce priveste evolutia minimelor nocturne, acestea vor scadea de la 6...7 grade la începutul intervalului, pâna la valori medii de -4 grade la sfârsitul primei saptamâni de prognoza. În a doua saptamâna, regimul termic va marca o crestere treptata, spre medii de 3...4 grade ale valorilor maxime diurne si de -3...-2 grade ale minimelor nocturne, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata în primele zile ale intervalului, când va ploua temporar si, din nou, dupa data de 24 ianuarie, când vor fi mai ales ploi, dar trecator si lapovite sau ninsori slabe cantitativ.
CRISANA
În prima saptamâna valorile termice maxime vor fi în scadere, de la medii de 13 grade, pâna la aproximativ 1 grad la sfârsitul primei saptamâni de prognoza, când regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru ultima decada a lunii ianuarie. La începutul celei de-a doua saptamâni, temperaturile vor creste usor, spre medii de 2...4 grade în intervalul 28 ianuarie – 2 februarie. Minimele nocturne se vor mentine pozitive la începutul intervalului, dar începând din 23 ianuarie vor coborî sub limita de înghet, devenind negative, cu valori medii de -5 grade în jurul datei de 27 ianuarie si de -3 grade la începutul lunii februarie.
Va ploua, în general slab cantitativ, în primele zile ale perioadei de prognoza si, din nou, în jurul datei de 25 ianuarie, când precipitatiile vor fi mixte.
TRANSILVANIA
Pâna duminica 26 ianuarie, temperaturile maxime vor scadea cu aproximativ 10 grade Celsius, ajungând la valori medii de -2...-1 grad în jurul datei mentionate. În urmatoarele zile va avea loc o usoara încalzire, astfel încât, între 29 ianuarie si 2 februarie, media maximelor diurne va atinge 1 grad Celsius, apropiata de norma climatologica a perioadei. Media temperaturilor minime va deveni negativa dupa primele trei zile, iar cel mai frig va fi în intervalul 26 - 28 ianuarie, când se vor înregistra medii termice nocturne de -9 ... -8 grade Celsius.
Probabilitatea de precipitatii va fi mai ridicata între 20 si 23 ianuarie, când va ploua slab cantitativ si, ulterior, dupa data de 25 ianuarie, când vor fi precipitatii slabe mixte.
MARAMURES
La începutul intervalului vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, cu medii ale maximelor diurne de 9...10 grade si ale minimelor nocturne de 3...4 grade. Pe 22 - 23 ianuarie va avea loc o racire accentuata, astfel încât între 24 si 27 ianuarie se vor consemna medii ale temperaturilor maxime de -1...0 grade, în timp ce minimele termice vor coborî, în medie, spre -7 grade Celsius. Dupa 28 ianuarie se estimeaza o tendinta de usoara încalzire, care va determina în ultimele zile ale perioadei de prognoza, valori medii de 1...2 grade ale temperaturilor maxime si de aproximativ -4 grade ale celor minime.
Probabilitatea pentru precipitatii slabe cantitativ si predominant sub forma de ploaie, va fi mai mare în primele zile ale intervalului si, trecator, în jurul datei de 25 ianuarie.
MOLDOVA
În prima saptamâna media valorilor maxime va scadea de la 2 la -8 grade Celsius, iar în a doua saptamâna va creste spre aproximativ 1 grad în ultimele zile ale intervalului. Evolutia temperaturilor nocturne va fi asemanatoare, în scadere de la 1 la -11 grade Celsius în prima saptamâna, apoi în crestere spre -4 grade la sfârsitul perioadei de prognoza.
Probabilitatea de precipitatii, mai ales lapovite si ninsori, în general slabe cantitativ, va fi mai mare în primele zile ale prognozei, precum si în intervalul 24-27 ianuarie.
DOBROGEA
Vremea se va raci în prima saptamâna a intervalului de prognoza, când media temperaturilor maxime va scadea treptat de la 10...11 grade pâna la -2...-1 grad între 25 si 27 ianuarie. În acelasi interval minimele nocturne vor coborî, în medie, de la 5 la -6 grade Celsius. Dupa data de 28 ianuarie, un proces de încalzire va determina, în ultimele zile ale prognozei, medii ale maximelor diurne de 4...5 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ -1 grad, vremea devenind normala din punct de vedere termic pentru începutul lunii februarie.
Vor fi precipitatii, slabe cantitativ, sub forma de ploaie în primele zile, dar si lapovite sau ninsori, temporar, dupa 25 ianuarie.
MUNTENIA
Pâna pe 26...27 ianuarie vremea se va raci de la o zi la alta, astfel încât maximele termice vor scadea de la o medie de 8...9 grade în primele zile spre -1...0 grade la sfârsitul primei saptamâni de prognoza. În acelasi interval minimele nocturne vor scadea de la 4 la -6 grade, în medie. În a doua saptamâna vremea se va încalzi, maximele diurne atingând în medie, dupa 29 ianuarie, 3...4 grade Celsius, iar minimele nocturne aproximativ -3 grade Celsius.
Va ploua slab pe 22-23 ianuarie, iar între 24 si 27 ianuarie, temporar, vor fi precipitatii mixte, în general slabe cantitativ.

OLTENIA
În primele trei zile vremea va fi cu mult mai calda decât în mod normal la aceasta data, apoi temperaturile vor scadea cu aproximativ 8 grade pâna în jurul datei de 27 ianuarie, cand se vor atinge valori medii de aproximativ 1 grad Celsius la valorile maxime diurne si -6 grade la cele minime nocturne. În urmatoarele zile, vremea se va încalzi usor, astfel încât ultimele zile ale perioadei de prognoza vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel normal în aceasta perioada a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 2...3 grade si ale celor minime de -4...-3 grade.
Va ploua temporar în primele zile ale prognozei, iar în jurul datei de 26-27 ianuarie creste probabilitatea pentru lapovite sau ninsori, slabe cantitativ.
LA MUNTE
Pâna la sfârsitul primei saptamâni temperaturile maxime vor scadea treptat, de la medii de 4...5 grade la început spre -5 grade în jurul datei de 26...27 ianuarie, când minimele nocturne vor coborî spre valori medii de -11 grade, fata de 0...1 grad la începutul intervalului. În a doua saptamâna va avea loc o crestere a regimului termic, astfel încât, în ultimele zile, se vor atinge maxime diurne de -2 grade si minime nocturne de -8 grade Celsius, în medie, vremea devenind normala termic pentru început de februarie.
Trecator vor fi precipitatii, mixte la început, apoi predominant sub forma de ninsoare, cu o probabilitate mai mare pe 21 - 22 ianuarie, dar si în intervalul 24 – 27 ianuarie. Mediafax.ro

banat muntenia oltenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 33 queries | Mysql time :0.038455 (s)