News Flash:

Declaratia presedintelui Iohannis la bilantul MApN

28 Februarie 2017
980 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte
Presedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu si presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea au participat  la autoevaluarea activitatii Ministerului Apararii Nationale pe anul 2016.
Seful statului a spus ca obiectivul Romaniei este de a-si consolida statutul de furnizor de securitate in cadrul NATO si UE, precum si construirea unui profil mai puternic in aceste organizatii, alaturi de intarirea parteneriatului cu SUA. 
Presedintele a atras atentia asupra actualului context international, caracterizat de provocari la adresa securitatii globale si regionale "fara precedent" dupa sfarsitul Razboiului Rece. El a amintit prelungirea conflictului din Ucraina, "fara intrevederea unei solutii politice viabile", tergiversarea gasirii unei cai rezonabile si negociate pentru a pune capat razboiului din Siria, "virulenta terorismului islamic anti-occidental" practicat de Daesh si "criza produsa de afluxul masiv de refugiati in cautare de azil in Europa".
Iohannis a spus ca este astfel de nevoie de o consolidare a cooperarii in cadrul NATO si UE, apreciind recentele decizii ale Uniunii, precum si cele ale Aliantei, de la ultimul summit, precum consolidarea prezentei la Marea Neagra.
Presedintele a laudat MApN pentru eforturile depuse in aceste directii, precum si pentru continuarea transformarii Armatei, operationalizarea structurilor aliate de pe teritoriul tarii noastre, precum si cresterea calitatii vietii personalului Armatei.
Iohannis a subliniat si ca MApN trebuie sa continue eforturile pentru implementarea deciziilor NATO de pe teritoriul Romaniei, prin structurile operationalizate in tara.
 
Discurul integral al presedintelui Klaus Iohannis, conform Administratiei Prezidentiale: 
In fiecare an, particip cu emotie alaturi de dumneavoastra la bilantul Ministerului Apararii Nationale, pentru a-i onora pe toti cei care servesc patria sub drapelul tricolor. 
Activitatea Ministerului Apararii Nationale a fost, in 2016, una extrem de consistenta, care merita din plin aprecierea si felicitarile noastre. Armata este o institutie de baza a statului roman, pe care cetatenii tarii noastre o privesc cu incredere si cu mandrie. Acest nivel de pretuire se datoreaza profesionalismului militarilor si civililor care isi indeplinesc misiunile cu patriotism si devotament. Pentru efortul si sacrificiile pe care le faceti in fiecare zi, va multumesc!
Doamnelor si domnilor. Ne aflam intr-un context deosebit de dinamic al transformarilor mediului international, caracterizat de acutizarea fara precedent, dupa sfarsitul Razboiului Rece, a provocarilor la adresa securitatii globale si regionale.
Prelungirea conflictului din Ucraina, fara intrevederea unei solutii politice viabile, tergiversarea gasirii unei cai rezonabile si negociate pentru a pune capat razboiului din Siria, care se suprapune pe un context deja precar al securitatii regionale in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, virulenta terorismului islamic anti-occidental practicat de Daesh si criza produsa de afluxul masiv de refugiati in cautare de azil in Europa sunt cele mai semnificative coordonate ale acestei situatii.
Intr-un astfel de context, devine cu atat mai important pentru Romania sa-si dezvolte directiile pe care isi fundamenteaza politica externa. In acest sens, pentru noi raman prioritare consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii si construirea unui profil mai puternic in NATO si Uniunea Europeana, ca piloni strategici pentru garantarea securitatii tarii noastre.
Anul trecut, pentru prima data, NATO a prevazut un proces regulat de evaluare politico-militara pentru Europa de Sud-Est. Mai mult, Uniunea Europeana a adoptat in anul 2016 o Strategie Globala de Politica Externa si de Securitate, urmand a pune in aplicare un Plan de Implementare a acesteia, cu obiective concrete.
Cooperarea dintre NATO si Uniunea Europeana reprezinta o prioritate strategica pentru ambele organizatii, in baza declaratiei comune semnate de liderii acestora, cu ocazia Summitului de la Varsovia din anul 2016. De altfel, acel Summit a marcat si succesul demersurilor statului roman pentru o abordare echilibrata intre Marea Baltica si Marea Neagra a riscurilor de securitate care vizeaza flancul estic, obtinandu-se un pachet complex si integrat de masuri, in plan terestru, aerian si maritim pentru regiunea din care facem parte.
Dupa progresele inregistrate in domeniile terestru si aerian, ma bucura faptul ca recent au fost agreate masuri de consolidare a prezentei aliate si pe dimensiunea maritima, la Marea Neagra. Cu totii ne dorim ca Romania sa fie o tara puternica si respectata in Europa si in lume.
Tara noastra a dovedit ca poate fi un furnizor de securitate, iar acest statut poate fi consolidat atat prin masuri de politica externa, cat si prin masuri care vizeaza cresterea capacitatii operationale a armatei. Un stat capata credibilitate strategica internationala daca are o armata puternica. Avem nevoie de o armata bine dotata si instruita, asa cum am prevazut in Strategia Nationala de Aparare a tarii pentru perioada 2015-2019 si in Planul de Implementare a acesteia. Ministerului Apararii Nationale ii revin sarcini importante in aceste demersuri.
In context, doresc sa transmit intreaga mea apreciere pentru eforturile sustinute ale institutiei dumneavoastra, orientate spre materializarea prioritatilor strategice ale Ministerului Apararii Nationale, aferente anului 2016, care au vizat, in principal, continuarea transformarii Armatei, operationalizarea structurilor aliate de pe teritoriul tarii noastre, precum si cresterea calitatii vietii personalului Armatei.
Cu acest prilej, vreau sa subliniez realizarile deosebite privind operationalizarea, in anul 2016, a Unitatii NATO de Integrare a Fortelor si a Comandamentului Diviziei Multinationale Sud-Est, precum si operationalizarea scutului antiracheta de la Deveselu. In perioada imediat urmatoare Summitului NATO de la Varsovia, in cadrul Administratiei Prezidentiale a fost elaborat Planul de Implementare a deciziilor luate la Summit si a fost initiata punerea in aplicare a acestora.
In contextul obiectivelor generale asumate de tara noastra in cadrul Aliantei, Ministerului Apararii Nationale ii revin, in mod firesc, o serie de sarcini specifice referitoare la constituirea Brigazii Multinationale pe teritoriul Romaniei: dezvoltarea initiativei Cadrului multinational de instruire la nivel intrunit in Romania; proiectarea unei prezente aliate adaptate in domeniile maritim si aerian in regiunea Marii Negre si participarea la implementarea masurilor aliate pentru asigurarea prezentei inaintate consolidate pe segmentul nordic al flancului estic.
Stiu foarte bine ca existe progrese in directia implementarii acestor obiective si ma bucura acest lucru. Va incurajez sa depuneti toate eforturile pentru a gasi solutii la problemele inca nerezolvate, in special, la cele care impun cooperare in cadru aliat.
Bugetul apararii a reprezentat pentru mine, asa cum bine stiti, o prioritate. Asigurarea finantarii de 2% din PIB in acest an, in concordanta cu angajamentul politic asumat in plan national in ianuarie 2015, creeaza conditii pentru implementarea tuturor obiectivelor asumate. Sunt totusi necesare masuri organizatorice si manageriale responsabile si oportune.
Responsabilitatile ce revin Romaniei in urma deciziilor asumate la Varsovia trebuie sa fie rezultatul unui efort conjugat si cuprinzator al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii si apararii, in beneficiul Romaniei si al tuturor romanilor. De aceea, cooperarea interinstitutionala, in general, si cea dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, in special, devine esentiala.
Doamnelor si Domnilor. Avem un cadru conceptual si normativ solid, fundamentat pe Strategia Nationala de Aparare a tarii pentru perioada 2015-2019 si pe Planul de implementare a acesteia, pe Legea de planificare a apararii, Carta Alba a Apararii, si Strategia militara, alaturi de Planul de implementare a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia cu implicatii pentru Romania. De asemenea, bugetul destinat in acest an apararii asigura premisele ca obiectivele ambitioase pe care vi le-ati asumat pentru 2017 sa fie indeplinite.
In incheiere, vreau sa subliniez faptul ca resursa cea mai pretioasa a Armatei Romaniei sunt militarii si civilii care activeaza in acest domeniu. Femeile si barbatii care isi dedica viata vocatiei de a servi patria sub drapelul tricolor alcatuiesc un adevarat corp de elita, nu numai prin asumarea unor standarde morale si profesionale inalte, dar si a multor sacrificii.
Atat in tara, cat si in teatrele de operatii, dumneavoastra va aflati mereu acolo unde Romania o cere, desfasurandu-va activitatea cu patriotism, loialitate si modestie, sub deviza «Onoare si Patrie».
Va multumesc tuturor pentru ceea ce faceti pentru tara si va doresc mult succes in activitate!”
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004788 (s)