News Flash:

Vremea in urmatoarele doua saptamani: Temperaturi de pana la 18 grade Celsius si ploi moderate

28 Februarie 2017
1079 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme calda
Temperaturile aerului vor urca pana la 18 grade Celsius mai ales in zonele sudice si sud-estice in urmatoarele doua saptamani, iar precipitatiile vor fi mai prezente in regiunile montane atat pe 1 martie, cat si dupa 6 martie, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 27 februarie - 12 martie 2017, publicata luni.
In Banat, pana la sfarsitul lunii februarie, vremea se va incalzi, iar media temperaturilor maxime va atinge 18 grade si va fi mult mai ridicata decat in mod normal in aceasta perioada. In prima zi din luna martie, valorile termice diurne vor scadea accentuat, pana la o medie a maximelor de 10 — 11 grade. Urmeaza un nou proces de incalzire, ce va culmina in jurul datei de 5 martie, atunci cand media temperaturilor maxime va reveni la valori de 17 — 18 grade. In cea de-a doua saptamana, valorile termice vor scadea treptat. Chiar si in aceste conditii, mai ales in primele zile, acestea se vor mentine peste mediile climatologice specifice perioadei. Media temperaturilor nocturne va avea oscilatii asemanatoare. Cel mai cald va fi jurul datei de 28 februarie, cand va atinge 6 grade, iar cel mai frig, in dimineata de 2 martie cand va cobori pana la 0 — 1 grad. Va ploua, in general moderat cantitativ, in data de 1 martie si, din nou, local, din data de 6 martie. In restul intervalului, conditiile de ploaie vor fi reduse.
Pentru zona Crisanei, in primele doua zile de prognoza, vremea se va incalzi, iar in data de 28 februarie va deveni mult mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime de 18 grade. In prima zi de primavara se va raci accentuat, astfel ca media maximelor pe intreaga regiune nu va mai depasi 10 grade. In zilele care vor urma, pana in jurul datei de 5 martie, maximele termice vor creste din nou pana la o medie de 17 — 18 grade. Ulterior, valorile termice vor scadea treptat, astfel ca, intre 9 si 12 martie, media lor se va situa in jurul valorii de 11 grade. Variatii vor avea si temperaturile minime, astfel ca mediile lor vor fi intre zero grade (in dimineata de 2 martie) si 6 grade (in ultima dimineata din luna februarie si in prima dimineata din luna martie). Va ploua in data de 1 martie si din nou, trecator, dupa data de 5 martie. In restul intervalului, doar izolat vor fi conditii de ploaie slaba.
In Transilvania, media temperaturilor maxime va atinge, in 28 februarie, 16 grade. In primele doua zile din luna martie media maximelor termice va scadea cu aproximativ 6 grade, apoi va creste din nou, astfel incat in jurul datei de 5 martie va fi din nou deosebit de ridicata si va atinge 16 — 17 grade. In cea de-a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor scadea, de la o medie de 16 grade in data de 6 martie, pana la 9 — 10 grade in ultimele zile de prognoza. Media temperaturilor nocturne va fi negativa intre 3 si 5 martie si dupa data de 10 martie (in jurul a—2 grade) si pozitiva in restul intervalului, dar nu va depasi 3 grade, valoare ce se va atinge in prima dimineata din luna martie. Vor fi precipitatii in ziua de 1 martie si trecator, posibil in fiecare zi, dupa data de 6 martie. In restul intervalului conditiile de precipitatii vor fi reduse.
Prognoza de specialitate releva ca, in Maramures, in primele doua zile din interval, precum si intre 3 si 8 martie, regimul termic va fi caracterizat de valori termice mai ridicate decat in mod normal in aceasta perioada, iar media maximelor se va situa intre 12 si 16 grade. In celelalte zile temperaturile diurne vor fi apropiate de mediile climatologice, adica intre 10 si 12 grade. Temperaturile minime vor fi in crestere pana in dimineata zilei de 1 martie, cand media lor se va situa in jurul valorii de 5 grade, apoi va scadea, iar intre 2 si 4 martie media va fi de zero grade. Intre 5 si 9 martie, minimele termice vor fi, in medie, cuprinse intre 1 si 3 grade, apoi vor scadea treptat, iar in ultimele zile vor fi apropiate de pragul de inghet. Temporar, vor fi precipitatii in jurul datei de 1 martie si local, aproape in fiecare zi, din data de 6 martie. In restul intervalului precipitatiile vor fi pe arii restranse.
In Moldova, in prima saptamana de prognoza, precum si la inceputul celei de-a doua, vremea va fi mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a valorilor termice maxime cuprinsa intre 12 si 17 grade, respectiv minime intre 3 si 5 grade. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, temperaturile vor scadea si se vor apropia de cele specifice perioadei, adica in jurul a 9 grade Celsius maximele si doua grade Celsius minimele. Temporar, va ploua in zilele de 1 si 2 martie si dupa data de 6 martie.
In Dobrogea, in cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, iar media valorilor termice diurne va oscila intre 11 si 13 grade. Exceptie vor face ultimele zile din interval, cand se va raci, iar media maximelor termice se va situa in jurul valorii de 9 grade. Temperaturile minime vor fi in crestere pana in jurul datei de 2 martie, cand, in medie pe intreaga regiune, acestea se vor situa in jurul valorii de 5 grade. In zilele urmatoare, valorile termice nocturne vor fi intre 2 si 4 grade. Temporar, va ploua in jurul datei de 2 martie si dupa data de 7 martie. In restul intervalului conditiile de ploaie vor fi reduse.
In Muntenia, in perioada 27 februarie — 8 martie, vremea va fi deosebit de calda, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsa intre 13 si 17 grade. In ultimele zile ale intervalului de prognoza vremea se va raci, iar media maximelor va oscila intre 10 si 12 grade. Temperaturile minime vor fi in crestere pana in dimineata de 2 martie, cand se vor atinge, in medie, 4 grade. In 3 si 4 martie minimele termice vor fi apropiate de pragul de inghet, apoi vor creste pana in 8 martie, cand vor ajunge, din nou, la 4 grade, iar pana la finalul intervalului de prognoza vor scadea spre un grad Celsius. Va ploua temporar in noaptea de 1 spre 2 martie si dupa data de 6 martie.
In regiunea Olteniei, vremea va fi mai calda decat in mod normal la aceasta data, cu valori maxime de temperatura cuprinse intre 13 si 17 grade. In ultimele zile din interval temperaturile vor scadea pana in jurul valorii de 11 grade. Variatii vor avea si temperaturile nocturne, iar cele mai reci nopti vor fi la inceputul intervalului de prognoza si in diminetile zilelor de 3 si 4 martie, cand media temperaturilor minime se va apropia de pragul de inghet, iar cele mai calde intre 28 februarie si 2 martie, respectiv intre 6 si 10 martie, perioade in care media minimelor termice va fi cuprinsa intre 3 si 5 grade. Va ploua temporar in data de 1 martie, precum si dupa data de 6 martie.
La munte, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decat in mod normal la aceasta data, in special in 27 si 28 februarie, dar si in jurul datei de 5 martie, zile in care media valorilor termice maxime va fi de 6 — 8 grade, iar a celor minime de 0 — 1 grad. Mai rece va fi, insa, in data de 2 martie si dupa 7 martie, cand media maximelor va fi de doua grade, iar a minimelor intre—5 si—4 grade Celsius. Temporar, vor fi precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare, pe arii mai extinse in jurul datei de 1 martie, cand se pot inregistra si cantitati mai importante de apa, dar si dupa data de 6 martie.
Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.
AGERPRES

temperaturile banat transilvania prognoza dobrogea muntenia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005634 (s)