News Flash:

Debite istorice in bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani

30 Iulie 2014
1250 Vizualizari | 0 Comentarii
Precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, potrivit ANAR.
In urma precipitatiilor, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marti o avertizare cod rosu de inundatii pe raurile Gilort (judetul Gorj), Lotru (judetul Valcea), pe cursul superior al Oltetului si pe afluentul sau Cerna (judetele Gorj si Valcea), valabila pana miercuri, la ora 09.00.
Miercuri, hidrologii au extins codul rosu de inundatii pe raurile Vedea si Cotmeana, in judetele Olt, Teleorman si Arges, noua avertizare fiind valabila pana joi, la ora 08.00.
Cotele de pericol au fost depasite marti in judetele Valcea, Gorj si Vrancea, pe raurile Lotru (la statiile hidrometrice Valea lui Stan si Malaia), Voinesita (la statia Pichet), Oltet (la statiile Nistoresti si Otetelis), Latorita (la statia Gura Latoritiei), Olanesti (la statia Ramnicu-Valcea), pe Bistrita (la statia Babeni) si pe raul Cerna (la statia hidrometrica Cerna).
"Debitele inregistrate la statia Nistoresti, de pe raul Oltet si la statia Ramnicu-Valcea, de pe raul Olanesti, sunt debite care au probabilitate de revenire odata la 100-200 de ani", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).
In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de atenuare si tranzitare a viiturilor prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia a fost depasita cota de pericol cu 13 centimetri, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.
Din cauza precipitatiilor cumulate inregistrate in zona, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia raului Lotru, in aval de acumularea Bradisor, localitatea Salistea. Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Romane, prin Sistemul de Gospodarirea Apelor Valcea, au intervenit cu oameni si cu un buldozer, un excavator si doua camioane.
De asemenea, a fost inundat DN 7A, in zona localitatii Salistea, iar localitatile aflate in aval de acumularea Bradisor (Salistea, Pascoaia, Valea lui Stan si Brezoi) au fost sub supraveghere.
Lucrari hidrotehnice de aparare de mal au fost facute in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane au intervenit pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare.
In aval de localitatea Robanesti, pe Teslui, au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitata astfel inundarea gospodariilor.
Pe raul Jiu, care a atins un debit de 950-1000 mc/s, a fost tranzitata viitura formata pe sectorul Racari - Podari.
In judetul Arges, au fost atenuate viiturile de pe raul Arges si raul Doamnei, prin acumularile Valcele, Budeasa si Golesti. Echipele Apelor Romane au intervenit in zona localitatii Bascov si au acordat sprijin populatiei, atat pentru evacuare, cat si pentru indepartarea efectelor produse de inundatii, cu motopompe si personal de interventie.
De asemenea, a fost semnalata depasirea capacitatii proiectate a digurilor pe raul Vedita din zona localitatii Colonesti, judetul Olt, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de circa 10 centimetri pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri pe ambele maluri. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti - Craiova.
Avand in vedere caracterul rapid si efectele viiturilor formate pe raurile mici, ANAR a facut un apel catre populatie sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, sa evite circulatia pe podete si punti si sa respecte indicatiile reprezentantilor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 22 queries | Mysql time :0.032436 (s)