News Flash:

Deac: Daca peste o ora ar fi alerta de transplant, as proceda la fel

21 Ianuarie 2014
1313 Vizualizari | 0 Comentarii
radu deac
Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat, marţi, că dacă peste o oră ar fi o alertă de transplant, cum a fost cea de luni, ar proceda la fel, precizând că există o colaborare "veche şi durabilă" cu Şcoala Superioară de Aviaţie. Profesorul Radu Deac a spus, într-o conferinţă de presă la Institutul Clinic Fundeni, că activitatea de transplant are un caracter de urgenţă şi că în momentul în care se dă alarma de transplant, echipele se formează rapid şi pornesc spre locul unde se află donatorul.

"Regret faptul că a fost desfiinţată instituţia AVIASAN, care avea multă experienţă în transportul cazurilor de urgenţă", a adăugat directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Profesorul Deac a mai spus că un lucru este foarte important, şi anume faptul că după tragicul accident aviatic din Munţii Apuseni, sunt în viaţă cinci persoane, iar aceasta "trebuie să ne mângâie".

"Agenţia Naţională de Transplant este alături de familiile care şi-au pierdut rudele în accidentul aviatic de luni", a mai spus Radu Deac.

Profesorul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Digestivă şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a explicat, în conferinţa de presă, procedurile în transplantul hepatic, făcând menţiunea că, odată prelevat ficatul, acesta trebuie transplantat în cel mult opt ore.

El a spus că de la donatorul din Oradea au fost prelevaţi rinichii şi ţesuturi, iar despre rinichi se ştie că au fost deja transplantaţi de echipa de la Cluj.

Profesorul Irinel Popescu a adăugat că cinci ani de zile a coordonat echipe şi chiar a zburat, în orice condiţii, cu avioane de zbor de orice fel, "şi de linie, şi medicale", pentru a preleva organe în vederea transplantului.

"Aşa cum am spus, transplantul este o acţiune de urgenţă, iar când se dă alarma, ne organizăm rapid. Respectivul avion care a zburat a avut toate avizele. Între avioane nu există diferenţe majore, nu există nicăieri companii aviatice care să fie implicate strict în acţiunile de transplant, de fiecare dată fiind închiriate", a mai spus Irinel Popescu.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0902 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030403 (s)