News Flash:

De unde stii ca suferi un accident vascular cerebral si cat timp ai la dispozitie ca sa ceri ajutor

1 Decembrie 2017
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
accident vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale reprezinta una dintre principalele cauze de deces, atat in Romania, cat si in lume. Majoritatea persoanelor supravietuiesc unui accident vascular cerebral, dar raman cu deficiente motorii mai mult sau mai putin severe.

Trebuie mentionat de la inceput ca accidentul vascular cerebral este de doua feluri: ischemic si hemoragic. Cel ischemic, denumit si infarct cerebral, este produs prin oprirea brusca a circulatiei sangelui la nivelul unei artere cerebrale si are ca mecanism principal de producere ateroscleroza, care duce in final la astuparea (obstructia) vasului. Accidentul vascular cerebral hemoragic se produce prin ruperea unui vas la nivelul creierului si are ca si consecinta inundarea acestuia cu sange. In ambele cazuri creierul sufera si apar semne si simptome specifice, produse de afectarea unui anumit teritoriu vascular.
Ce simptome are o persoana care face un accident vascular cerebral si cat timp are la dispozitie pentru a cere ajutor?

In infarctul cerebral, cele mai frecvente simptome sunt pierderea fortei musculare intr-o jumatate a fetei si/sau jumatate de corp, tulburare de vorbire, care devine neclara (dizartrie) sau absenta (afazie), tulburari de sensibilitate intr-o jumatate a fetei si/sau jumate de corp, tulburari de echilibru, tulburare de inghitit, vedere dubla (diplopie). Hemoragia cerebrala de obicei incepe cu dureri de cap (cefalei) extrem de puternice, greturi, varsaturi, agitatie, pierderea cunostintei. Persoanele care prezinta astfel de simptome sau cei din jur (rude, vecini) ar trebui sa solicite cat mai repede ambulanta si sa fie duse la spital pentru investigatii de specialitate si tratament, pentru ca in conceptia actuala pe plan mondial timpul inseamna creier („time is brain”). In concluzie, cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Care sunt sansele de supravietuire dupa un AVC?

Sansele de supravietuire depind de mai multi factori: felul accidentului vascular cerebral (infarct sau hemoragie), de localizarea si marimea acestuia, de bolile asociate, de varsta. Se considera ca mortalitatea in infarctul cerebral este de 12-40% si este mai mare in primele doua saptamani de la debutul bolii. Hemoragiile cerebrale au in general o evolutie mult mai grava, mortalitatea fiind de peste 70%.

Ce presupune tratamentul?

Tratamentul presupune un complex de masuri medicale, dar si de alta natura, care sa amelioreze evolutia bolnavului. In stadiile initiale, acute grave se pune problema pericolului vital, a supravietuirii. La cei care se mentin in viata se pune problema identificarii si tratarii factorilor de risc, precum si al bolilor asociate (in primul rand cele cardiace). In final se pune problema recuperarii, in special prin masuri complexe de recuperare a vorbirii (unde este cazul) si a fortei musculare (prin cultura fizica medicala si balneofizioterapie).

Cum pot fi prevenite accidentele vasculare cerebrale?

Accidentele vasculare cerebrale se previn prin combaterea factorilor de risc care sunt de doua feluri. In primul rand sunt factorii de risc modificabili, asupra carora se poate actiona (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, grasimile din sange, obezitatea, contraceptivele orale, fumatul, consumul exagerat de alcool, stresul, sedentarismul). Din pacate exista si factori de risc nemodificabili, asupra carora nu se poate interveni, dintre care mentionam varsta (riscul de a face accident vascular cerebral creste odata cu inaintarea in varsta) si tipul de personalitate (cel coleric este predispus pentru AVC).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 32 queries | Mysql time :0.013437 (s)