News Flash:

De ce recomanda nutritionistul Mihaela Bilic carnea de cal

30 Septembrie 2017
949 Vizualizari | 0 Comentarii
mihaela bilic mare 2
Medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat, în platoul stirilor Digi24, daca reprezinta sau nu un pericol pentru sanatatea consumatorilor carnea de cal, daca este o problema de nutritiesau doar una etica.

„Cred ca este mai degraba o problema de morala, de etica, de obiceiuri, de cultura. Este un animal pe care ne este greu sa ne imaginam ca îl putem si manca", considera medicul nutritionist.

Scandalul carnii de cal a izbucnit la începutul lunii februarie, cand autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca au gasit carne de cal în sortimente de lasagna care ar fi trebuit sa contina carne de vita. Pana acum,16 state europene au retras de pe piata produse etichetate gresit.


„Din punct de vedere nutritional, carnea de cal este extrem de pretioasa. Calul este un animal ierbivor, din cauza asta grasimile din carnea de cal nu sunt atat de saturate, cum sunt grasimile din carnea de vita si carnea de oaie. Daca ar fi sa facem un clasament, carnea de cal, alaturi de carnea de iepure, pentru ca au un sistem de digestie asemanator, se apropie mai degraba de carnea de curcan, de carnea de pui, decat de carnea de vita, din punctul de vedere al sanatatii", a explicat Mihaela Bilic.


Potrivit medicului nutritionist, carnea de cal ajunge foarte rar în comert într-o tara ca Romania, dar este considerata o delicatesa de catre persoanele care fac parte din sistemul de prelucrare, precum medicii veterinari sau macelarii.


„Este o carne valoroasa, pretioasa, extrem de gustoasa, nu are foarte multe grasimi, are toti aminoacizii esentiali pe care îi are orice alt tip de carne", a precizat Mihaela Bilic.


Medicul nutritionist a subliniat ca acest tip de carne nu poate fi deosebit de carnea de vita si ca, în principiu, lasagna cu carne de cal e mai buna, în ceea ce priveste gustul, decat cu cea de vita, dar calul nu mai e crescut acum pentru a fi taiat.

„Daca iubiti caii, mancati-i"
Mihaela Bilic a subliniat ca aceasta carne nu este daunatoare organismului. „Cu siguranta nu ne poate face niciun rau. As spune chiar ca poate acest scandal nu este întamplator, poate ar trebui sa fie reabilitat calul din punct de vedere al pretului, pentru ca este pacat ca un animal atat de nobil sa trebuiasca sa fie numit „vaca" pentru a capata un pret un pic mai bun", a precizat medicul nutritionist.


„Calul este un animal selectiv. În stomacul unei vaci putem gasi, de la sarma, cuie si bucati de plastic de pe camp, orice lucru, pe cand calul este un animal extrem de sensibil, de fin si întotdeauna ceea ce va manca va fi foarte bine si atent ales. Iubitorii de cai, si nu ma refer doar la caii folositi la echitatie etc., ci si la cei folositi la munca, folosesc sloganul: Daca iubiti caii, mancati-i, pentru ca poate, în acest fel, daca vor fi crescuti pentru carne, nu vor fi în pericol de a disparea ca specie. Altfel, într-un continent ca Europa, din ce în ce mai putin calul este folosit pentru munci agricole si tractiune si automat va scadea si interesul de a fi crescut acest animal superb", a explicat Mihaela Bilic.


Cate calorii are aceasta carne si cum trebuie consumata
„Carnea de cal e foarte slaba, nu are grasime si din cauza asta se apropie ca numar de calorii de muschiul de vita, de pieptul de pui, însemnand 100-120 calorii pe 100 de grame, însa are si avantajul ca nu poate fi crescut intensiv, ca si puiul, deci numai beneficii", a spus Mihaela Bilic.


Întrebata despre frecventa cu care trebuie consumata carnea rosie, Mihaela Bilic a spus ca e suficient daca s-ar consuma 500 grame de carne rosie pe saptamana, deci de trei ori pe saptamana, din moemnt ce o portie normala este de aproximativ 150 de grame. „Carnea cel mai corect este gatita nu neaparat la gratar, culmea, pentru ca acolo este o caldura uscata, ci mai degraba la cuptor sau în tocanita, pentru ca nutritionistii spun ca mediul umed ajuta la digestia mai usoara a proteinelor. Deci e mai corect cum o facem noi, în tocanita, decat cum o fac europenii, uscata si fara sos", a conchis Mihaela Bilic.


nutritionist mihaela bilic pericol nutritie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 32 queries | Mysql time :0.011097 (s)