News Flash:

De ce nu incoltesc semintele de legume puse in pamant?

31 Martie 2018
1070 Vizualizari | 0 Comentarii
seminte

Odata cu incoltirea semintelor, incepe un nou ciclu de viata pentru plante. Una dintre cele mai simple metode prin care poti avea o gradina de legume este sa incepi totul de la seminte. Pentru a incolti, semintele se introduc un pamant, apoi, dupa un timp, din ele vor rasari noi plante.

Ce te faci, insa, in momentul in care astepti zile bune si semintele tale nu incoltesc, iar planta nu creste din pamant? Exista cateva motive foarte importante pentru care se intampla acest lucru. Iata ce trebuie sa stii daca semintele tale nu germineaza.

Sunt prea batrane
Varsta semintelor este foarte importanta in procesul germinarii. Spre exemplu, semintele de castraveti pot fi folosite si peste 6 ani, insa specialistii spun ca majoritatea semintelor ce au peste 4 ani risca sa nu mai germineze. Chiar si semintele mai vechi de 2 ani isi pot inhiba incoltirea.


Ca sa-ti dai seama daca semintele tale de legume sunt bune si vor da rod sanatos, pune-le intr-un vas cu apa. Dupa 24 de ore, semintele bune vor fi pe fundul vasului, in timp ce semintele batrane sau bolnave vor ramane pe suprafata apei.

Le-ai plantat prea adanc
Una dintre cele mai frecvente greseli in gradinarit este plantarea la o adancime prea mare in sol a semintelor, crezand ca astfel vor incolti mai repede, vor absorbi mai multe substante nutritive. Cele mai multe dintre seminte pot fi acoperite doar cu un strat subtire de pamant.

Bagate prea adanc, semintele se pot sufoca si pot putrezi din cauza umezelii prea mari din sol. In general, pe fiecare pachet de seminte de legume se gasesc instructiuni despre adancimea optima la care trebuie plantate.

Le-ai tinut la o temperatura improprie
Unele seminte au nevoie de temperaturi mai mici pentru a putea germina, in timp ce altele (fasole, rosii) nu incoltesc daca nu sunt tinute la temperaturi de 23-28 de grade Celsius. Este indicat sa asiguri semintelor o temperatura optima si sa incerci sa le schimbi climatul in cazul in care observi ca nicio samanta nu a incotit.

Udarea a fost incorecta
Pentru a incolti, semintele au nevoie atat de apa cat si de umezeala, ambele la cote optime. Semintele plantate in sol si udate din abundenta se vor ineca si vor putrezi. In schimb, semintele care nu sunt udate corespunzator se vor chinui, dar nu vor rezista nici macar pana la jumatatea procesului de germinatie. Uda semintele cate putin, dar constant.


In cate zile incoltesc semintele de legume
Multe seminte de legume incoltesc in 1-4 saptamani, daca dispun de conditii optime de temperatura, sol si apa. Iata cateva dintre perioadele necesare semintelor pentru a germina:
- semintele de ceapa - 10-14 zile
- Semintele de castravete - 5-7 zile
- semintele de fasole - 7-10 zile
- semintele de morcovi - 12-15 zile
- semintele de mazare - 7-14 zile
- semintele de salata verde - 7-10 zile
- semintele de rosii - 6-10 zile
- semintele de ardei gras - 10-14 zile
- semintele de ardei iute - 14-28 zile
- semintele de dovleac - 7-10 zile
- semintele de pastarnac - 14-21 de zile
- semintele de spanac - 7-14 zile.
 


ceapa castravete fasole morcovi mazare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005210 (s)