News Flash:

De astazi intra in vigoare OUG privind contributiile pentru contractele de munca part-time. Masura vizeaza circa 360.000 de persoane, printre care si femeile de serviciu de la blocuri

1 August 2017
917 Vizualizari | 0 Comentarii
femeie serviciu
De la 1 august intra in vigoare ordonanta prin care angajatorii sunt obligati sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim brut pentru toti salariatii, inclusiv pentru persoanele care au incheiate contracte de munca cu timp partial si pentru cei cu plata in acord.
Masura se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.
“Ordonanta privind calculul asigurarilor sociale pentru contractele de munca cu timp partial oscileaza, in opinia mea, intre masura legitima de combatere a evaziunii fiscale din zona gri de salarii si efecte negative aduse angajatorilor corecti. Astfel autoritatile au identificat un numar de circa 360.000 de contracte unice cu timp partial si probabil in foarte multe cazuri timpul de munca real este norma intreaga, iar taxele sunt achitate pentru timp partial. In acelasi timp sunt foarte multe cazuri cand munca chiar se desfasoara cu timp redus, cum ar fi de exemplu persoanele ce asigura curatenia la asociatiile de proprietari, societatile la inceput de activitate sau societatile la care patronul se angajeaza pe el la firma. Aici ma astept ca sa se desfiinteze contractele de munca”, a declarat, pentru MEDIAFAX, consultantul fiscal Adrian Benta.
Acesta arata ca, din punct de vedere normativ ordonanta modifica Codul fiscal din 01.08.2017, iar ca regula generala, baza de calcul pentru asigurarile sociale – pensii, pentru asigurarile sociale de sanatate este venitul brut salarial realizat lunar de salariati.
“Prin exceptie de la aceasta regula, daca venitul brut lunar este realizat printr-un contract de munca cu timp partial, iar venitul este mai mic decat salariul minim pe economie sau daca venitul lunar este mai mic decat salariul minim pe economie, chiar daca este in baza unui contract de munca cu norma intreaga, baza de calcul pentru asigurarile sociale – pensii si sanatate, datorate de angajator se recalculeaza la nivelul salariului minim brut garantat in plata. Insa, se va tine cont de zilele in care contractul a fost activ in respectiva luna”, explica Adrian Benta.
Retinerile pe statul de salarii datorate de salariat la contributia individuala la pensii, respectiv la contributia individuala la sanatate nu se modifica. Se majoreaza baza de calcul pentru contributia la pensii si sanatate platita de angajator. Practic, salariul net incasat de salariat nu scade, cresc doar cheltuielile angajatorului pentru aceste contracte cu timp partial.
Fac exceptie cazurile in care salariatul se afla intr-una dintre urmatoarele situatii:
- este elev sau student in varsta de pana la 26 ani;
- urmeaza o forma de ucenicie;
- este pensionar si beneficiaza de pensii din sistemul public de pensii;
- persoana fizica realizeaza venituri din salarii avand mai multe contracte de munca cu timp partial sau intreg, iar valoarea cumulata a veniturilor din salarii depaseste salariul minim pe economie;
- persoanele cu dizabilitati.
Odata cu initierea acestei masuri, Guvernul a explicat, printr-un comunicat de presa, care au fost motivele pentru care s-a luat acesta decizie: ”Social, masura are rolul sa protejeze aceste categorii de salariati asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul sa limiteze situatiile in care contractele de munca cu timp partial sunt incheiate pentru evitarea impozitarii potrivit regulilor prevazute pentru contractele individuale de munca cu timp normal de lucru si, implicit, sa elimine inechitatile fata de angajatorii care incheie contracte individuale de munca cu timp normal si asigura salariul minim brut pe tara propriilor salariatilor”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1299 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004944 (s)