News Flash:

Dancila: Am gasit rezolvare pentru o parte din dificultatile semnalate in cazul persoanelor cu dizabilitati, autism sau sindromul Down si pacientilor cu boli rare. Cautam noi solutii

5 Aprilie 2018
885 Vizualizari | 0 Comentarii
vasilica dancila sursa govro 465x215

Premierul Viorica Dancila si mai multi ministri au discutat astazi cu reprezentantii asociatiilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilitati, tulburari din spectrul autismului, sindromul Down si pacienti cu boli rare despre masurile luate de Guvern ca raspuns la solicitarile formulate de acestia.
”Consultarile cu dumneavoastra ne-au dat un impuls nu doar sa raspundem solicitarilor adresate, ci si sa venim noi cu solutii care sa imbunatateasca viata de zi cu zi a copiilor si persoanelor cu dizabilitati, tulburari din spectrul autismului, sindrom Down si boli rare. Raspunsul pe care il asteptati, din pacate, de prea mult timp, tine de normalitate. Am gasit rezolvare pentru o parte din punctele pe care le avem in discutie. In perioada urmatoare va propun sa colaboram strans pentru a identifica cele mai bune masuri pentru problemele pe care le intampinati”, a afirmat, potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, prim-ministrul Viorica Dancila.

Masurile vizeaza asigurarea tratamentului si terapiilor necesare, integrarea in sistemul public educational, pe piata muncii si in comunitate.

Potrivit sursei citate, seful Executivului a punctat deciziile luate de Guvern cu privire la asigurarea finantarii necesare functionarii organizatiilor neguvernamentale, prin incurajarea microintreprinderilor si persoanelor fizice sa faca donatii (ordonanta de urgenta adoptata in 29 martie), asigurarea unor servicii sociale de tip rezidential pentru adultii cu dizabilitati si a serviciilor de tip respiro la nivel national (hotararile adoptate miercuri de Guvern), actualizarea si extinderea criteriilor de incadrare in grad de handicap pentru persoane cu dizabilitati afectate de boli rare (ordinul comun al ministrilor sanatatii si muncii publicat in Monitorul Oficial in 2 aprilie), precum si eliminarea limitarii care exista pana acum pentru elevii cu dizabilitati sau boli sa opteze intre bursa medicala si cea de merit.
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca in perioada urmatoare vor fi luate si alte masuri. In acest context, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a precizat ca sunt avute in vedere masuri pentru reglementarea biletului unic de transport ca alternativa la foile de drum acordate gratuit persoanelor cu handicap grav si accentuat si a modului de certificare a persoanelor cu dizabilitati (tip card de dizabilitate), introducerea unei scheme de vouchere pentru achizitionarea de tehnologii si echipamente asistive, care sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati la tehnica de calcul si comunicare. De asemenea, ministrul Muncii a aratat ca o alta preocupare vizeaza pregatirea continua a personalului care lucreaza in institutii, astfel incat sa asigure asistenta necesara persoanelor cu dizabilitati.

In ceea ce priveste cresterea accesului pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati, atat Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, cat si Ministerul Fondurilor Europene au in lucru proiecte finantate din fonduri nationale si europene. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a subliniat ca prin modificarea Programului Operational Capital Uman vor putea fi accesate 155 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate proiectelor de incurajare a angajarii persoanelor cu dizabilitati si vor include atat masuri de sustinere a angajatorilor, prin acordarea de subventii si accesibilizarea mediului de lucru, cat si de sprijinire a persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, in aceste proiecte vor fi incluse si masuri de integrare in comunitate si dezinstitutionalizare a persoanelor cu dizabilitati.

La intalnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, reprezentanti ai institutiilor cu responsabilitati in gestionarea problemelor persoanelor cu dizabilitati, tulburari din spectrul autismului, sindrom Down si boli rare.

Consultarile dintre aceste asociatii si reprezentantii Guvernului vor continua.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006320 (s)