News Flash:

Dan Adamescu a fost arestat preventiv

6 Iunie 2014
1209 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva a lui Dan Adamescu, in dosarul in care este acuzat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, pentru ca acestia sa dispuna solutii favorabile in doua dosare de insolventa.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Dan Adamescu la scurt timp dupa ce acestuia ii expirase ordonanta de retinere.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata de Dan Adamescu la instanta suprema.
Ordonanta de retinere a lui Dan Adamescu a expirat vineri, la ora 13.30, in timp ce instanta judeca propunerea procurorilor de arestare preventiva, insa omul de afaceri a ramas la Curtea de Apel Bucuresti, asteptand decizia judecatorilor.
Omul de afaceri Dan Adamescu a fost retinut joi, in dosarul in care este suspectat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri era actionar, potrivit DNA.
"Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca, in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era inculpatul Adamescu Grigore Dan", a precizat DNA.
Adamescu ar fi dat banii unui avocat, care la randul sau a remis suma unui intermediar de la una dintre societatile din grup, prin virament bancar, au aratat procurorii.
"Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul sa emita o factura pentru «servicii juridice». Ulterior, avocatul a transferat suma din contul cabinetului sau de avocatura in contul personal si in aceeasi zi banii au fost ajuns in contul sotiei intermediarului (persoana fizica) cu titlu de acordare imprumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul sotiei, suma de bani", potrivit DNA.
Procurorii mai arata ca intermediarul, practician in insolventa, a remis suma de 15.000 de euro judecatorului Ion Stanciu, imediat dupa deschiderea procedurii insolventei SC Baumeister SA, coordonata de Dan Adamescu, respectiv in luna decembrie 2013.
In acelasi context, sustin procurorii, intermediarul a remis suma de 5.000 de euro judecatoarei Elena Roventa, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile, respectiv in sensul respingerii contestatiilor celorlalti creditori, solutia avand ca efect imediat si desemnarea unui alt lichidator judiciar "agreat".
In 22 mai, procurorii au facut perchezitii la locuinta lui Dan Adamescu si la firmele detinute de acesta, in dosarul in care judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa, acestia fiind arestati.
Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au aratat procurorii in referatul cu propunerea de arestare.
Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, a furnizat DNA, in dosarul celor patru judecatori acuzati de fapte de coruptie, o copie a unui extras de cont, prin care se atesta viramentul mitei date acestora pentru a solutiona favorabil dosare privind insolventa unor firme ale lui Adamescu.
Avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis in mai, aruncandu-se in fata metroului la statia Universitate, la cateva ore dupa ce judecatorii de la Tribunalul Bucuresti care ar fi luat mita de la Dan Adamescu au fost ridicati si dusi la Directia Nationala Anticoruptie, ulterior acestia fiind arestati.
Potrivit motivarii deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare a celor patru magistrati, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus ca Dan Adamescu si fiul sau, Alexander Adamescu, si-au dat acceptul, atat in vara anului 2013 cat si in decembrie 2013, pentru coruperea judecatorilor care aveau spre solutionare dosarele de insolventa ale SC Sigur Industrial Construct SRL si SC Activ Constructii Industriale SRL.
Martora a mai spus ca, in decembrie 2013, s-a intalnit cu Dan Adamescu si cu juristul Daniel Onute, martor si el in dosar, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA.
Cu aceasta ocazie, Onute i-ar fi spus lui Dan Adamescu ca mai avea nevoie de o suma de bani, nespecificata la acel moment, pentru rezolvarea "problemei" cu dosarul de insolventa.
"Cu prilejul acelei discutii, Adamescu Grigore Dan, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora sa plateasca, in baza unui contract de asistenta juridica, incheiat formal cu avocatul Dumitru George-Claudiu, o suma de bani, care ii va fi indicata ulterior de Onute Daniel. Martora a aflat de la Onute Daniel ca se va folosi de avocatul Dumitru George-Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior ii va inmana lichidatorului Borza Monica Angela in vederea remiterii lor catre judecatori, folosind cu privire la acestia apelativul de «jude»", se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006556 (s)