News Flash:

Curtea de Apel Ploiesti a majorat pedepsele pentru Cornel Penescu, Liviu Facaleata si Gheorghe Constantin

5 Februarie 2015
1508 Vizualizari | 0 Comentarii
penescu
Curtea de Apel Ploiesti a majorat de la patru la cinci ani pedeapsa cu inchisoarea data lui Cornel Penescu in dosarul "Mita pentru arbitri 1” si de la trei la cinci ani pedepsele pentru fostul director al SC Pic Liviu Facaleata si fostul presedinte al Comisiei Arbitrilor din FRF Gheorghe Constantin.
Magistratii Curtii de Apel Ploiesti au pronuntat, miercuri, decizia definitiva in dosarul "Mita pentru arbitri 1”, condamnandu-i pe fostul finantator al FC Arges Cornel Penescu, pe fostul director general al SC Pic Liviu Facaleata si pe fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federatiei Romane de Fotbal Gheorghe Constantin la cate cinci ani de inchisoare cu executare.
Astfel, prin decizia pronuntata, judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au majorat cu un an pedeapsa initiala aplicata de Tribunalul Prahova in cazul lui Penescu si cu cate doi ani pedepsele primite la instanta de fond pentru Facaleata si Constantin.
In ceea ce-l priveste pe fostul director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, Dan Cristian Libertatu, condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut pedeapsa, dar a dispus executarea acesteia.
Sorin Corpodean, arbitru de fotbal in lotul divizionar, condamnat initial la trei ani de inchisoare cu suspendare, a primit de la instanta de apel o pedeapsa majorata la patru ani de inchisoare cu suspendare.
Instanta a mentinut decizia privind achitarea arbitrului Marcel Savaniu si a lui Florian Prunea, fost director de Relatii Internationale din cadrul FRF, schimband insa temeiul achitarii.
Pentru ceilalti inculpati trimisi in judecata in acest dosar, judecatorii au mentinut pedepsele initiale de trei ani cu suspendare, la care a aplicat pedepse complementare constand in interzicerea unor drepturi, cu exceptia lui Cristian Minca, pentru care pedeapsa initiala a fost scazuta de la trei ani la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.
De asemenea, sentinta pronuntata, miercuri, de Curtea de Apel Ploiesti modifica dispozitiile sentintei instantei de fond in ceea ce priveste sumele confiscate de la inculpati. Astfel cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu a fost scazut de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD. In plus, instanta a dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin si 15.000 USD de la Sorin Corpodean.
Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au dispus, totodata, obligarea inculpatilor la plata unor cheltuieli judiciare catre stat, cele mai mari sume avandu-le de plata Marcel Lica si Cristian Minca, pentru care instanta a dispus cheltuieli judiciare in cuantum de 8.500 de lei fiecare.
In iunie 2009, DNA informa ca Florin Prunea, Gheorghe Constantin, Liviu Facaleata, Cornel Penescu si Cristian Libertatu au fost trimisi in judecata pentru coruptie. Astfel, potrivit DNA, Penescu a fost trimis in judecata pentru pentru dare de mita, cumparare de influenta si initiere si constituire de grup infractional organizat, Facaleata pentru complicitate la dare de mita, initiere si constituire de grup infractional organizat, detinere, fara autorizatie, de substante clasificate in categoria precursorilor de droguri, Libertatu pentru luare de mita si Gheorghe Constantin pentru luare de mita si initiere si constituire de grup infractional organizat.
Procurorii DNA i-au mai deferit justitiei pe arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum si pe Marcel Lica, observator federal si fost vicepresedinte al CCA, pentru luare de mita.
In acelasi dosar au fost, de asemenea, inculpati Gheorghita Pieca, administrator la societatile SC Pic SA si FC Club Arges, pentru complicitate la dare de mita si la cumparare de influenta, precum si pentru initiere si constituire de grup infractional organizat, Cristian Minca, presedinte al FC Club Arges Pitesti, pentru aceleasi infractiuni, Daniela Carstiana, director la SC Pic pentru favorizarea infractorului, precum si doi arbitri din lotul divizionar A, Dan Cristian Lucian si Sorin Caia.
Potrivit procurorilor, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu i-a dat 20.000 de lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din Romania, acesta din urma sa delege la meciurile disputate de FC Arges Pitesti SA, in sezonul competitional 2007 - 2008, anumiti arbitri solicitati de finantatorul acestei echipe. Suma remisa cu titlu de mita a fost a pusa la dispozitia lui Penescu de catre Gheorghita Pieca, in calitate de administrator al SC PIC SA, acesta cunoscand destinatia banilor.
De asemenea, conform datelor furnizate de DNA in 2009, in perioada 14 decembrie 2008 - 12 martie 2009, Penescu si Pieca au remis in doua transe suma de 290.000 de lei lui Gheorghe Constantin, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, pentru ca acesta sa delege anumiti arbitri agreati de Penescu la meciurile disputate de echipa pe care finanta in sezonul competitional 2008-2009 si pentru a promova in lotul de arbitri divizionar A un arbitru protejat de Penescu.
Instanta de fond, care a fost Tribunalul Prahova, s-a pronuntat in acest dosar in octombrie 2013, inculpatii atacand sentinta magistratilor.

tribunalul prahova
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005996 (s)