News Flash:

Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani. Vezi cand va ninge

8 Decembrie 2015
1241 Vizualizari | 0 Comentarii
vremea rece
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 7 – 20 decembrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.
Conform estimarii publicate de ANM, vremea se raceste si temperaturile vor fi specifice lunii decembrie. 
In a doua parte a intervalului, valorile termice se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la sfarsitul perioadei de referinta.
Si in Bucuresti vremea va fi rece la inceputul intervalului analizat. 
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 7 – 20 DECEMBRIE
BANAT
In cea mai mare parte a intervalului de prognoza se vor inregistra temperaturi maxime, in medie regionala, de 5...9 grade, valori ce caracterizeaza o vreme usor mai calda decat normal pentru luna decembrie. Temperaturi diurne mai coborate, dar in limitele climatologic specifice, vor fi posibile in perioada 11-13 decembrie, dar si spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta, cand sunt estimate valori de 3...5 grade, mediat pe regiune.
Mediile minimelor vor fi in general usor peste pragul de inghet, 0 la 3 grade, exceptand intervalul 12 -16 decembrie cand vor predomina valorile negative, de altfel normale pentru data calendaristica.
In jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 16 decembrie. 
 
CRISANA
Regimul termic diurn va fi caracterizat -in cea mai mare parte a intervalului de prognoza- de valori mai ridicate decat cele climatologic specifice perioadei, cu medii regionale ale maximelor de 5...8 grade. Temperaturi mai coborate, dar apropiate de mediile multianuale, vor fi posibile in perioada 11-13 decembrie, dar si spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta, cand sunt esimate valori mediate de 2...5 grade. In privinta minimelor nocturne, sunt de asteptat valori in general usor peste pragul de inghet, 0 la 3 grade, exceptand intervalul 12-15 decembrie, cand vor predomina temperaturile negative.
In jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, apoi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in crestere dupa data de 16 decembrie. 
 
TRANSILVANIA
In mare parte a intervalului de prognoza, temperaturile maxime se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale pentru aceasta perioada din an, cu valori medii de 3...6 grade. Temperaturi diurne usor mai coborate, dar in limitele climatologic specifice, vor fi posibile spre sfarsitul celor doua saptamani de referinta. Minimele termice vor fi usor negative si se vor incadra, in medie regionala, intre -3 si 0 grade, cu valori posibil mai scazute, dar apropiate de norma pentru a doua decada a lunii in curs, in perioada 12-16 decembrie.
In intervalul 9-10 decembrie, local se vor semnala precipitatii mixte, slabe, apoi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou incepand din 16 decembrie. 
 
MARAMURES
In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, se vor inregistra medii regionale ale maximelor termice de 4...7 grade, valori ce caracterizeaza o vreme usor mai calda decat normal pentru luna decembrie. Temperaturi diurne mai coborate vor fi posibile in perioada 11- 13 decembrie, dar si in a doua saptamana, cand sunt esimate valori de 2...4 grade, mediat pe regiune. Mediile minimelor vor fi in general in jurul a 0 grade, exceptand intervalul 12-16 decembrie cand vor predomina valorile negative, de -4...-2 grade, de altfel normale pentru
data calendaristica.
In intervalul 9-10 decembrie vor fi precipitatii slabe, predominant ploi, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 15 decembrie. 
 
MOLDOVA
La inceputul intervalului de referinta, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice in luna decembrie, fiind de asteptat, in medie pe regiune, maxime de 5...9 grade si minime in jurul a 0 grade. Dupa data de 14 decembrie se estimeaza o racire a vremii ce va determina inregistrarea unor temperaturi maxime apropiate de cele normale, respectiv 2...5 grade, in timp ce minimele nocturne se vor mentine mai ridicate decat mediile multianuale caracteristice.
In jurul datei de 10 decembrie local vor fi ploi sau lapovita, neinsemnate cantitativ, iar probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 17 decembrie.
DOBROGEA
Intervalul celor doua saptamani va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice in luna decembrie. Astfel, ziua vor fi in medie 5 la 9 grade, iar noaptea valori usor pozitive, in marea lor majoritate intre 1 si 3 grade. La sfarsitul perioadei de referinta va fi posibila o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei.
In jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi slabe, apoi probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 16 decembrie. 
 
MUNTENIA
Intervalul de prognoza va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice in luna decembrie. Astfel, ziua vor fi in medie 4 la 9 grade, iar noaptea valori usor pozitive (0...3 grade) la inceput, apoi preponderent negative, cu -4...-2 grade, mediat pe regiune. La sfarsitul celor doua saptamani, va fi posibila o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei.
In jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi neinsemnate cantitativ si burnite, iar probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 17 decembrie. 
OLTENIA
Vremea va fi in general calda pentru aceasta perioada. Astfel, ziua vor fi in medie 6 la 9 grade (valori chiar mai ridicate in primele 2 zile), iar noaptea se vor inregistra temperaturi usor pozitive (0...3 grade) la inceput, apoi sub pragul de inghet, cu -3...-1 grad, mediat pe
regiune. La sfarsitul celor doua saptamani, este estimata o racire a vremii care sa determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei.
Probabilitatea pentru precipitatii va creste dupa data de 17 decembrie. 
 
LA MUNTE
In cea mai mare parte a intervalului, dar cu precadere in primele zile, valorile termice se vor situa peste norma termica a perioadei, cu maxime diurne in general pozitive, in medie de 0...5 grade si minime de -5...-2 grade. Temperaturi mai scazute sunt estimate in jurul datei de 10 decembrie si posibil la sfarsitul celor doua saptamani.
In perioada 9-10 decembrie vor fi precipitatii slabe, sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare, iar probabilitatea pentru precipitatii va creste din nou dupa data de 16 decembrie. 
 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007696 (s)