News Flash:

Cum se facea testul de sarcina pe vremea lui Ceausescu: "Era cinic si ridicol sa ne bazam pe o broasca, dar era un test foarte bun"

1 Decembrie 2017
999 Vizualizari | 0 Comentarii
mame

Daca astazi testul de sarcina este unul extrem de simplu si de banal, pe care il poti gasi la orice farmacie, pe vremea comunismului, nici macar metodele contraceptive nu existau, romanii fiind nevoiti sa improviseze diverse metode periculoase pentru a avea o viata sexuala cat de cat normala. 
 
Si, de aici pana la sarcinile nedorite, a fost doar un singur pas. Dupa ce, in 1966, Ceausescu a dat Decretul 770, prin care avortul era interzis prin lege, tot mai multe femei mureau pe capete, incercand sa scape de copiii nedoriti, prin avort. Si, sa nu va inchipuiti ca se intampla in spital. De cele mai multe ori, femeile mureau in mana unor persoane neavizate, fara niciun fel de pregatire. 
Pentru ca Romania sa-si plateasca toate datoriile externe, la inceputul anilor '80, Ceausescu a hotarat ca importul de medicamente sa fie oprit. Astfel, testele de sarcina au ajuns sa se faca cu ajutorul unui mascul de broasca.  
 
Broastele erau injectate cu urina unei femei care se presupunea ca este insarcinata. Daca broasca avea ovulatie si facea oua, acest lucru era dovada sarcinii. 
„Era un test foarte bun. Dar cere timp si, de la un punct, broastele erau complet epuizate. Era cinic si ridicol ca ne bazam pe o broasca ca sa aflam daca o femeie este gravida sau nu”, marturiseste Adrian Sangeorzan, doctor ginecolog, Brasov, in documentarul Decreteii) 
Rezultatele testului cu broasca erau folosite si de procurori impotriva femeilor suspectate ca si-au provocat un avort. Dar o noua lege a interzis spitalelor sa cumpere servicii de la furnizori externi, asa ca nu s-au mai folosit nici broaste pentru teste de sarcina.  

„Totul a disparut din Romania la acea vreme, inclusiv broastele. Stiam ca existau, dar nu avea cine sa le livreze pentru ca sistemul era total blocat”, mai povesteste doctorul. 
Cu timpul s-a ajuns la hormonul hCG, prezent in urina femeilor insarcinate, la foarte putin timp dupa conceptie. 


metodele contraceptive ceausescu decretul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006384 (s)