News Flash:

Cum recunoastem si tratam melasma

13 Septembrie 2017
1277 Vizualizari | 0 Comentarii
melasma mare
Multe persoane se lupta cu ea, însa putine stiu exact ceea ce le da batai de cap si ce este melasma. Întalnita în special în randul femeilor, melasma reprezinta o afectiune caracterizata prin aparitia unei pigmentatii maronii sub forma unor pete, la nivelul fetei si a gatului. Zonele cele mai expuse sunt frunteatamplele si obrajii, însa deseori melasma apare si în jurul buzei superioare, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Frecventa mai ales la persoanele cu tenul mai închis la culoare, melasma afecteaza ambele sexe, însa mai dese sunt cazurile în randul femeilor, în perioada reproductiva.


Cauzele aparitiei melasmei
În principal, cauza aparitiei melasmei se considera a fi necunoscuta. Totusi cativa factori, precum predispozitia genetica, excesul de estrogen si progesteron, medicamentele utilizate în tratarea problemelor tiroidei, anumite cosmetice si, bineînteles, expunerea îndelungata la soare, pot reprezenta cauze secundare declansatoare.


Simptomele melasmei
În cele mai multe cazuri, femeile se prezinta la medic acuzand aparitia treptata si progresiva a petelor, atunci cand se discuta despre administrarea de contraceptive orale sau despre existenta unei sarcini.

Cei mai multi pacienti prezinta pete maronii, însa acestea pot varia, în cazuri mai rare, de la cele negre pana la cele care prezinta pigment albastru. Toate cazurile sunt asimptomatice iar principalul motiv pentru care cei afectati se prezinta la medic este teama aparitiei a ceva anormal, în zone foarte vizibile.
În cazul melasmei, se disting trei tipuri de distributie faciala: mandibular (aparitia petelor la nivelul gatului), malar (aparitia petelor la nivelul gurii) si centro-facial (petele se regasesc în obraji sau pe frunte).


Cum se stabileste diagnosticul de melasma
Diagnosticul se va stabili strict în functie de petele aparute - pe care pacientul le prezinta la control. Doar în cazuri speciale, cand petele sunt însotite de anumite simptome sau manifestari clinice inexplicabile si neexperimentate pana atunci, se vor face examene suplimentare pentru verificarea glandei tiroide.


Tratamentul melasmei
În tratarea melasmei se recurge la substante cu actiune de depigmentare, precum acidul azelaic sau hidrochinona. În cazuri mai ample se foloseste peelingul. O optiune pentru cei care vor rezultate mai rapide si mai putin invazive este procedura laser. Pentru a se observa cat a patruns în profunzime pigmentarea, este ideala examinarea cu lampa Wood, potrivit Dartmouth-Hitchcock Medical Center.


Ultravioletele pot cauza peroxidarea lipidelor aflate în membrana celulara, fapt ce conduce, treptat, la productia în exces a radicalilor liberi, care stimuleaza melanocitele si, implicit, genereaza melanina, sustinand hiperpigmentarea. Se recomanda cremele de protectie pe baza de blocanti fizici, precum oxidul de zinc sau dioxidul de titaniu.


În unele situatii, în timpul tratamentului pot aparea pigmentari suplimentare. Totusi acest fapt nu ar trebui sa fie îngrijorator si nici sa împinga la stoparea administrarii tratamentului, întrucat nu reprezinta decat un efect în procesul de vindecare.


melasma afectiune pigmentatii maronii fetei fruntea tamplele obrajii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1216 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004728 (s)