News Flash:

Cum procedam daca suferim de rinita alergica

25 August 2018
835 Vizualizari | 0 Comentarii
rinita

Rinita cronica alergica reprezinta o inflamatie recidivanta sau chiar permanenta a foselor nazale. Desi afecteaza preponderant persoanele cu varste cuprinse între 5 si 25 de ani, aceasta poate fi întalnita la orice varsta, iar incidenta ei se rasfrange asupra a 90% din populatie.

Nasul, canal al tractului respirator, este solicitat, involuntar, sa reactioneze încontinuu la modificarile mediului. În timp, acest mecanism de aparare, fiind folosit în mod constant si exagerat, genereaza rinita, care determina o serie de simptome, mai usoare sau mai suparatoare, în functie de factorul declansator.

Din punct de vedere clinic, rinita alergica se încadreaza în grupul rinitelor cronice. Considerata boala omului modern, rinita alergica are, în prezent, ca principala cauza, contrar asteptarilor, poluarea, urmata de schimbarile drastice de mediu, care reprezinta factorii declansatori majori în cazul alergiilor. 
alergie, nas infundat

Cauzele care declanseaza rinita alergica
Rinita alergica este strans legata de sistemul imunitar si apare ca reactie la introducerea în corp, prin intermediul cailor nazale, a unor substante straine care se fixeaza, doar în cazul persoanelor cu o anumita structura imunologica, pe mucoasa nazala, ceea ce va conduce la reactia alergica. 

Teste si analize care pun diagnosticul de rinita alergica

În mod natural, sistemul imunitar produce anticorpi care lupta împotriva virusurilor nocive. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar lupta împotriva substantelor care nu sunt daunatoare si, tocmai prin aceasta reactie anormala, exagerata, se declanseaza inflamarea foselor nazale care afecteaza deopotriva gatul, gura si urechile.

Cei mai cunoscuti alergeni inhalatori la care este expusa mucoasa nazala sunt: parul de animale, polenul, anumite substante chimice sau produse cosmetice. Însa orice substanta volatila, întalnita zi de zi, în mod inconstient, în aer, inclusiv soarele, ar putea provoca alergii.
În afara alergenilor comuni, mentionati mai sus, care sunt responsabili, în majoritatea cazurilor, pentru declansarea rinitei alergice, cauzele care conduc la instalarea terenului nazal atipic, afectat în situatii care, în mod normal, nu sunt nocive, raman, deocamdata, necunoscute.

Simptomele rinitei alergice
Primul simptom atunci cand discutam despre rinita alergica este stranutul care apare la doar un minut dupa expunerea la alergeni si se deruleaza în lant, pret de cateva secunde. Scurgerile nazale incolore si lichide, ochii umflati, care lacrimeaza, si mancarimea acestora sunt simptomele cele mai commune care urmeaza stranutului. Acestea apar în special în anotimpul cald, cand aerul este mult mai încarcat cu substante alergenice.
În cazurile mai severe se pot întalni si simptome precum durerea faciala, cearcane aparute din senin, tuse uscata sau senzatie de sufocare.
De regula, rinitele alergice, fiind cronice, desi se manifesta îndeosebi în sezonul cald, tind sa dureze toata viata. Durata si severitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta.

Damien Léger, medic la Spitalul de asistenta publica din Paris, a realizat un studiu pe 591 de pacienti care sufereau de rinita si a constatat ca aceasta afectiune genereaza o mai slaba calitate a vietii sexuale si a vietii în general, insomnia avand o mare pondere în ecuatie, în conditiile în care, în acelasi loc, supuse la aceleasi conditii, persoanele care sufereau de rinita alergica s-au plans de un somn neodihnitor, în timp ce acelea din categoria a doua au considerat experimentul „o vacanta".

Diagnosticul rinitei alergice
În cazul în care simptomele persista mai mult de o saptamana, se agraveaza si devin deranjante, consultul nu ar trebui sa întarzie. În prima faza, se realizeaza cateva teste prin care sa se diferentieze alergia de astmul brosic. Apoi urmeaza un examen ORL, iar procedura se încheie cu testele de provocare cutanata - specific alergologice, pentru a se depista factorii precisi care declanseaza rinita alergica. Poti întalni, uneori, si solicitarea unui frotiu nazal, test care masoara numarul eozinofilelor, prezente în cazul persoanelor care sufera de alergie.

Tot mai multe persoane sufera de rinita alergica

În general, pentru rinita alergica nu exista tratamente restrictive. Se recomanda evitarea factorilor care declanseaza simptomele, recurgandu-se în paralel la medicamente specifice. Doar în cazurile în care simptomele persista si se agraveaza se impune tratamentul injectabil.
Vizita la un alergolog poate fi de mare ajutor. În cazul gravidelor, tratamentul pe baza de inhalatii nu este recomandat, mai ales în primele trei luni de sarcina. Pentru ca rinita alergica poate duce la infectii cronice ale urechii, consultul nu trebuie înlocuit cu medicamente luate fara prescriptie medicala si nici ignorat.

Pentru evitarea tratamentelor periculoase, medicii recomanda aerosolii marini, care au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Iesirea din mediul poluat si petrecerea unui timp, cat de scurt, pe malul marii sunt metode excelente pentru ameliorarea simptomelor. 
Remedii naturale împotriva rinitei alergice
În clipul de mai jos poti gasi cateva remedii naturale contra rinitei alergice.

În prezent, cercetatorii de la Clinica ORL din Arad, în colaborare cu grupul de cercetare al Facultatii de Fizica a Universitatii din Szeged, lucreaza pentru a lansa o noua metoda eficienta în tratarea rinitei alergice, lipsita de efecte secundare, în cazul copiilor si gravidelor, bazata pe lumina vizibila si razele ultraviolete.

Cercetatorii australieni sustin ca au reusit sa opreasca o reactie alergica, în testele de laborator realizate pe soareci, folosindu-se de o gena care are capacitatea sa desensibilizeze sistemul imunitar. „Ceea ce facem noi este sa stopam boala care cauzeaza aceste simptome. Acest lucru poate revolutiona tratamentul alergiilor severe. Înseamna ca boala poate fi oprita înca dinainte de a se declansa. Testele pe oameni ar putea începe în urmatorii cinci ani, atat cat ar mai dura ca tratamentul sa se potriveasca si în cazul subiectilor umani", a spus, în cadrul unei conferinte, profesorul Ray Steptoe, unul dintre specialistii care au lucrat la acest studiu.

 


ameliorarea simptomelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007599 (s)