News Flash:

Cum alegi o rosie sanatoasa. Avertismentul cercetatorilor

4 Iulie 2014
1760 Vizualizari | 0 Comentarii
Cercetatorii in legumicultura avertizeaza ca folosirea in exces a erbicidelor sau a substantelor de coacere fortata poate cauza cancer. In aceste conditii, o rosie, de exemplu, se transforma in otrava. Sfatul specialistilor este sa ne ferim sa cumparam de pe piata tomate cu tugui, deoarece acestea ar putea fi crescute artificial cu pesticide. De asemenea, legumele care pot avea aspect de gogosar, iar atunci cand se taie se observa ca pericardul este desprins de partea interioara nu sunt sanatoase.

Ne incanta ochiul pentru ca sunt mari si frumoase. Vanzatorii ne spun chiar ca sunt dulci si zemoase ca rosiile de odinioara din gradina bunicii. Cand ajungem acasa insa constatam fie ca sunt tari, fie ca nu au gust.

Din pacate, cumparatorii sunt din ce in ce mai interesati de aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii si comerciantii fac tot posibilul sa-i multumeasca pe cumparatori. Vrei produse frumoase? Le ai, dar nu mai sunt sanatoase.

Probabil ai observat in ultimii ani, aparitia rosiilor tuguiate, romanesti, pe tarabele din piata. Foarte multa lume le cumpara, ba mai mult, unele persoane cumpara doar acest tip de rosii, cu mot, deoarece sunt siguri ca sunt romanesti si au incredere in agricultura autohtona. Intr-adevar, sunt mai gustoase decat cele importate, dar din pacate nu si mai sanatoase.

Nu te-ai intrebat niciodata de ce au acel mot? Ei bine, este o malformatie aparuta in urma utilizarii in exces a urmatoarelor substante:

Ethrel – stimulent de coacere (ilegal in Romania)
2.4-D – stimulent si pesticid de tip hormonal

"Orice exces duce la acumulare in planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului", declara Floarea Burniche, cercetator Statia de Cercetare Experimentala Buzau.

"Stimulentii pentru fructificare, pe baza de 2.4-D, un erbicid care stimuleaza legarea florilor, produc un mucron (tugui) la varful fructului. Exista si un hibrid bulgaresc, prekos, care prezinta, prin caracterul sau de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Insa, cand 2.4-D este aplicat necorespunzator, acel tugui este mai mare, foarte bine evidentiat, avand dimensiunea de 4 mm – 6 mm. Prin folosirea excesiva a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogosar, iar atunci cand se taie se observa ca pericardul este desprins de partea interioara", a explicat Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra (ILFV).

"Anterior aparitiei normelor europene in domeniul agriculturii, Ethrel-ul era la mare cautare, insa se folosea doar pe culturile de tomate destinate industrializarii. Insa, inventivi cum sunt romanii, cei din solarii au constatat ca, daca aplici Ethrel-ul, poti iesi cu rosiile pe piata cu circa 2 saptamani inainte, cand preturile sunt mult mai bune. Acest produs a fost, insa, interzis. Totusi, in momentul de fata nu putem stabili de unde fac ei rost de acest stimulent. Poate gasesc in tarile vecine", spune reprezentantul ILFV.

Aceasta substanta a fost interzisa si in India, deoarece era folosita in exces pe culturile de banane. In restul tarilor din U.E., nu este interzisa, dar cantitatea admisa este foarte mica, iar comerciantii nu pot abuza, deoarece culturile sunt verificate, spre deosebire de cele din Romania.

De ce folosesc producatorii aceste substante?
O rosie cruda, de-abia crescuta pe fir, se coace in 3 zile, indiferent de vreme
Productie foarte mare: din 50 de flori, 49 fac rosii (in mod normal doar 30/50)
Profitul este mult mai mare, datorita perioadei de vanzare

"Imi pare rau sa zic asta, dar probabilitatea ca legumele si fructele sa fie mai putin contaminate este daca achizitionam produsele din supermarketuri pentru ca acestea sunt mai controlate. Din pacate, micii cultivatori nu respecta nicio norma fitosanitara. La controalele anterioare derulate de noi, am gasit nitrati pentru ca aruncau cu lopata. Unde cadea, acolo era dezastru daca nimereai o asemenea leguma. In plus, unele pesticide se mai fura sau se dau pe sub mana", a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti (ICA).

Care sunt efectele pesticidelor asupra organismului nostru?

    favorizeaza aparitia obezitatii si a supraponderalitatii
    favorizeaza aparitia cancerului
    favorizeaza declansarea bolilor hipertensive, a diabetului si a bolilor cardiovasculare
    au efect perturbator hormonal: la baieti scade fertilitatea, iar la fete provoaca aparitia precoce a pubertatii
    cresc riscul de cancer de san la femei si cancer testicular sau de prostata la barbati

"Aceste pesticide au efecte nebanuite: cresc prevalenta aparitiei supraponderalitatii si obezitatii din cauza faptului ca determina transformarea preadipocitelor in adipocite. Ethrel-ul sau 2.4-D sunt unele dintre cele mai vechi pesticide cu efect hormonal, de coacere uniforma, de aceea se si folosesc adesea la rosii. Daca producatorii nu le trateaza, din 50 de flori doar 30 fac fructe, dar daca le trateaza cu astfel de substante, din 50 de flori, 49 fac fructe.", puncteaza Mencinicopschi.

Din pacate, situatia se va schimba radical doar in momentul in care micii producatori si comercianti vor fi controlati periodic de catre institutiile abilitate.

Tot ceea ce ne ramane noua, consumatorii, de facut este sa nu mai cumparam astfel de alimente si chiar sa le spunem comerciantilor motivul. Astfel, ii vom obliga sa ne ofere produse sanatoase.

Sursa: rtv.net

vanzatorii cumparatorii cultivatorii sanatoase rosiilor tuguiate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1298 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008593 (s)